Kmín - koření výrazné chuti

Kmín se jako koření v kuchyni používá od nepaměti – nejenže dochucuje pokrmy, ale také blahodárně působí na naše zažívání. Do jakých vybraných pokrmů se toto koření hodí?
Kupa kmínu

Kmín znali už ve starověku

Kmín jako koření výrazné chuti a vůně používali už ve starověku. Důkazy o jeho hojném používání najdeme i ve středověku a antice, kde měl vedle své funkce přísady do jídel také funkci magickou, kdy sloužil k odhánění zlých duchů (víte, co je astrální cestování?) Dnes se kmín pěstuje hlavně v Holandsku, Německu a Polsku a v ostatních částech východní Evropy.

Kmín a části rostlin

Jako koření se používají sušené rozpadlé plody, které mají výrazné aroma a chuť.

Kmín sklízíme v létě

Kmín sklízíme v létě, kdy se zralé plody rozpadají do hnědých sušených kmínků prohnutého tvaru. Plody se po sběru ještě krátce dosuší.

Kmínu patří mezi kořením prvenství

Kmín má v kuchyni nezastupitelnou roli. Jako přísada se používá jak do slaných, tak do sladkých jídel. Svou nezastupitelnou roli má v pečivu, kdy dodává svou přítomností jemnou, výraznou a nenahraditelnou chuť. Kmín se také používá při přípravě masitých jídel, do polévek, salátů, vařených brambor, do zeleniny.

Kmín má několik odrůd

Podle místa původu rozlišujeme několik odrůd, které se nepatrně liší svou chutí a způsobem použití. V arabských zemích se používá do kořeněných jídel kmín černý a kmín římský celý, který je ostřejší a více hořký. U nás se pěstuje kmín kořenný – dvouletá rostlina, která může růst i planě.

Kmín působí proti zažívacím obtížím

Kmín se používá v kuchyni celý, drcený i mletý. Kmín účinně bojuje při zažívacích obtížích (hodit se vám mohou některé informace z anatomie člověka), kdy jídla okořeněná kmínem zlepšují trávení, bojují proti plynatosti a zmírňují křeče. Kojícím ženám podporuje kmín tvorbu mateřského mléka a v neposlední řadě působí kmín i jako prostředek proti kašli.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies