Kontaktní čočky jsou novým trendem!

U některých korekčních vad máme na výběr mezi kontaktními čočkami a klasickými brýlemi. Každá z těchto dvou možností má své výhody i nevýhody. Přesvědčte se na vlastní oči!

Výrazně modré oko

Kontaktní čočky – praktické i estetické

Kromě toho, že brýle korigují oční vady, jsou také módním doplňkem. Přesto jim stále více konkurují kontaktní čočky. Využívají se hlavně pro korekci krátkozrakosti neboli myopie (až v 80 % případů), méně pro korekci dalekozrakosti, astigmatismu a vetchozrakosti. Jsou schopny korigovat dokonce i několik vad najednou, např. krátkozrakost spojenou s astigmatismem.

Kontaktní čočky vynalezl Čech!

Za vynález měkkých kontaktních čoček vděčíme českému vědci Otto Wichterlemu, díky němuž se v 60. letech 20. století rozšířily. Dnes je na celém světě používá více než 100 milionů lidí.

Pestrá škála materiálů pro výrobu kontaktních čoček

Pokud jste čočky vyzkoušeli před několika lety a nesnášeli jste je, zkuste další pokus. Věda jde dopředu, byly vyvinuty nové materiály a dnešní čočky jsou tenčí a pružnější než dřív. Dnes jsou hlavními materiály pro výrobu čoček hydrogel a novější silikonhydrogel. Silikonhydrogely jsou nové materiály, které mají vysokou propustnost kyslíku.

To je sice důležitá, nikoli však jediná potřebná vlastnost kontaktních čoček. Praktický význam má vysoká propustnost pouze u čoček s nepřetržitým nošením po 30 dní. Nevýhodami silikonhydrogelových čoček je vyšší tendence k zanášení lipidickými usazeninami a u některých přílišná „tuhost“.

Výhody kontaktních čoček

Ve srovnání s brýlemi umožňují lepší periferní vidění. Proto jsou stále více využívány v profesích, kde je vynikající zrak nezbytností – piloti, chirurgové, fotografové… Velmi často jsou využívány pro sport a při pobytu venku, protože na rozdíl od brýlí se nezamlžují.

Čočky mohou nosit i děti, a to už od nejútlejšího věku. Některé silikonhydrogelové čočky jsou přímo navržené pro nepřetržité 30-ti denní nošení, to znamená, že v nich lze i spát /přesto se ale doporučuje občas je na noc vyjmout/.

Nevýhody kontaktních čoček

Ne každý snáší kontaktní čočky bez problémů. Někdy jejich nošení může vést k podráždění oka. Je třeba také myslet na jejich pravidelné čištění. Při plavání hlavně v chlorované vodě se doporučuje čočky chránit plaveckými brýlemi.

Péče o čočky

Podmínkou dobré funkce čoček je jejich pravidelné čištění. To se provádí tak, že se čočky večer vloží do speciální tekutiny a ráno se vyjmou. Chce-li mít někdo nošení čoček úplně bez práce, existují jednodenní čočky na jedno použití – ráno se vloží do očí, večer se vyhodí. Dalšími variantami jsou 14-ti denní a 30-ti denní čočky.

Více o stylech oblékání se dočtete v následujících článcích:

Gothic style - ve stylu tajemna...

EMO – životní styl teenagerů

Móda v retro stylu

Japonská móda v Evropě

Vojenský styl není jen pro muže

Móda podle Mrazíka

Lyžařský styl - upoutá pozornost a zahřeje

Oblečení na snowboarding

Těhotenská móda

Móda na pláži

Móda z venkova

Móda podle znamení horoskopu

Ekomóda - návrat k přírodě

Oblečte se podle typu Vaší postavy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies