Kopřivka - nejčastější kožní onemocnění

Kopřivka patří mezi jedny z nejčastějších kožních onemocnění, kterým je postiženo 15 – 20% populace. U některých se vyskytne pouze jednou za život, jiní s ní žijí každý den.
Žena objímající si rukama hruď

Kopřivka je častým kožním onemocněním v každém věku. Je popisována jako nezánětlivé prosáknutí kůže. Příčiny kopřivky jsou nespočitatelné a vznikají na základě imunitních i neimunitních mechanismů, které se kombinují navzájem.

Kopřivka a její příčina

Kopřivku způsobuje alergická reakce - více zde. Z buněk tkání se uvolňuje histamin, jehož působením přestanou buňky cévních stěn těsnit. Krevní plazma začne postupovat stěnami, na kůži se vytvoří otok a podráždí nervová zakončení.

Kopřivka a její příznaky

Kopřivka se projevuje ohraničenými pupeny různých velikostí, barvy i tvaru, které svědí a rychle vznikají i zanikají. Kromě kůže můžou být postiženy dýchací cesty, trávicí ústrojí či klouby.

Akutní kopřivka

Trvá-li kopřivka méně jak šest týdnů, jde o akutní kopřivku. Nejčastější příčinou jsou potraviny jako jsou rajčata, ořechy, ryby, vajíčka či mléko. Osypat se však můžete i po některých lécích, injekcích či kousnutí hmyzu. Akutní kopřivka se objevuje okamžitě.

Chronická kopřivka

Chronická kopřivka je mnohem horší. Trvá déle jak šest týdnů a někdy ji lze počítat na roky. Příčiny se hledají velmi těžko, a proto byste se měli svěřit do rukou odborníka, který Vám poradí, jak kopřivku zmírnit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies