Kuželky byly v minulosti hazardní hrou

Kuželky se v minulosti hrály o peníze a zápasy často končily bitkou. Po čase byl na hru dokonce vydán zákaz a hráči byli pronásledováni. S velkou popularitou se kuželky setkaly i v pražských chudinských čtvrtích.
Barevné plastové kuželky

Kuželky - jednoduchý a velmi starý sport

Kuželky jsou jedním z nejstarších sportů. Ve starověku se lidé snažili koulemi zasáhnout určený cíl, který představovaly kosti, a to nejdříve hodem, později koulením.

Kuželky jako hazardní hra

Pravidla začali kuželkám dávat Germáni, kteří zasahovali tři, sedm nebo devět kuželek. Ty byly vyrobeny buď z koňských kostí, nebo ze dřeva. První písemné zmínky o kuželkách jsou již z 12.stol.n.l. V kronice Rothenburgu se o nich píše jako o hazardním sportu, protože se hrálo o peníze a zápasy často končily bitkou, proto byl po čase vydán zákaz na hru kuželek a hráči byli pronásledováni. V 16. a 17.století se kuželky setkaly s velkou popularitou hlavně v pražských chudinských čtvrtích. První oficiální kuželkářské kluby začaly vznikat v 19.století.

Kuželkářské kluby

První mezinárodní kuželkářskou organizací byla v roce 1885 International Bowling Asociation ve Stockholmu. Naši zemi zastupoval německý svaz. Teprve v roce 1931 jsme měli vlastní organizaci – Asociaci čs. sportu kuželkářského. Válka činnost klubu přerušila, ale po ní byla založena nová organizace, která několikrát změnila svůj název. Organizaci kuželkářských soutěží a turnajů u nás v současnosti řídí Česká kuželkářská asociace.

Více o bowlingu v článku >>

Turnaje v kuželkách

Pokud si myslíte, že kuželky jsou jen rekreační sport, mýlíte se. Národních i mezinárodních kuželkářských turnajů se účastní hráči všech věkových kategorií. Soutěží se ve dvojicích, v družstvech nebo jednotlivě. Čeští kuželkáři získali od roku 1955 více než stovku bronzových, stříbrných i zlatých medailí i mnoho z nich se stali i mistry světa.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies