Laviny - víte jak vznikají?

Laviny - obrovské masy sněhu dokáží pohřbít nejen neopatrné lyžaře, ale i lesy a celé vesnice. Jen v Alpách si padající laviny ročně vyžádají na stovku lidských životů. Víte proč laviny vznikají? Dá se dopředu rozeznat nebezpečí?
Zasněžené hory

Jak laviny vznikají

Sníh má více vrstev. Sněhová peřina se skládá z jednotlivých krystalů ledu. Když sněží, krystalky se pokládají jednotlivě na sebe a problém nastává, když se oteplí a znovu ochladí. Vzniká tzv. sněhový pancíř, ze kterého může nově napadlý sníh lehce sklouznout.
Blíží se doba zimních sportů - dejte pozor, existují sporty, které dokáží lavinu spustit - více v článku.

Vyvolává laviny hluk?

Není to pravda. Při pokusech ve Francii nebylo nijak prokázáno, že by měl hluk na spuštění laviny vliv. Laviny vznikají spolupůsobením několika faktorů, proto je nelze nikdy bezpečně předpovědět. Spustit lavinu může například kombinace faktorů:
  • náhlý vzestup teploty
  • nový sníh
  • náhlý pokles teploty
90% lavin spustí samotní lyžaři. Důvodem je hmotnost lyžaře (při každém jejich obloučku musí sněhová pokrývka vydržet až pětinásobek jeho hmotnosti).

Rychlost laviny

Laviny se pohybují neuvěřitelnou rychlostí, dosáhnou až 350 km/hod. Samotný tlak vzduchu, který před sebou lavina žene, má obrovskou sílu, že může srovnat se zemí i celou vesnici!

Odhad nebezpečnosti lavin

Všeobecně platí, čím příkřejší je svah, tím je větší pravděpodobnost lavin. Laviny mohou častěji vznikat již při sklonu 30 stupňů, ale až polovina z lavin vzniká při sklonu nad 40 stupňů. Velké riziko je u severních stran svahů.

Chystáte-li se do hor, pečlivě si poslechněte předpovědi počasí a hlášení o nebezpečí lavin. V žádném případě nejezděte mimo vyznačené trasy a dbejte pokynů horské služby při případném nebezpečí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies