Moučnivka postihuje děti i dospělé

Moučnivka je onemocnění, které postihuje ústní dutinu novorozenců i dospělých. Způsobuje jej kvasinka zvaná Candida albicans. Přečtěte si více o této nemoci a možnostech léčby.

Žena líbající své dítě na tvář

Příznaky moučnivky

Onemocnění způsobené kvasinkou Candida albicans se projevuje bělavými povlaky v ústech, nejčastěji na jazyku, tvářích, dásních a nebo na patrech. Povlaky jsou podobné sraženému mléku nebo tvarohu, které svědí a nedají se snadno odstranit. Onemocnění může být doprovázeno mokvajícími puchýřky v okolí konečníku.

Příčiny vzniku moučnivky

Moučnivka se objevuje zejména u novorozenců, kteří jsou kojeni. Jelikož jde o onemocnění způsobené bakteriemi, je velké riziko nakažení dalších osob, zejména tedy matky, která je s dítětem v přímém kontaktu. Pokud  se u kojící matky objeví příznaky (svědění, pálení, změna barvy, bílé flíčky, olupování bradavek), je vhodné navštívit lékaře, který navrhne vhodný postup léčby.  Obvykle se na postižená místa aplikují lokální protiplísňové masti.

Moučnivka se může objevit také u dospělých, nejčastěji u osob se slabým imunitním systémem (u osob nakažených virem HIV, podstupujících chemoterapii) a také u pacientů s chronickým onemocněním jater (oslabená játra nestíhají štěpit zásobní glykogen a zásobit energií prospěšné střevní bakterie).

Rakovina v číslech

Nejčastější pověry o jídle

Jdeme k zubaři - kolik co stojí?

Léčba moučnivky

Moučnivka se léčí 0,5 až 1% genciánovou violetí, což je fialový roztok účinný proti plísním, který se dá běžně zakoupit v lékárně. Uvedený přípravek by se neměl používat na otevřené rány a při přecitlivělosti na tento přípravek. Genciánovou violeť aplikujeme na postižená místa, nejlépe prstem ovázaným kouskem obvazu. Pokud moučnivka nezmizí do 3 - 4 dní po zahájení léčby, je nutné navštívit lékaře, který navrhne další vhodnou léčbu.

K výplachu dutiny ústní můžeme použít roztok tea tree oleje, aloe vera a nebo také roztok ze zeleného jílu. Před jejich použitím se však u dětí poraďte s lékařem. Chidnou prevencí před nakažením je desinfekce předmětů, které dítě používá (dudlíky, apod.) a hraček  převařenou vodou s trochou octa.

U pacientů, jenž onemocněli moučnivkou následkem chronického onemocnění jater léčba nespočívá v hubení kvasinek a plísní, ale v posílení imunity a v podpoře funkcí jater.

Akromegalie - nadměrná tvorba růstového hormonu

Chlamydie od A do Z - 3.díl

Chlamydie od A do Z - 2.díl

Chlamydie od A do Z - 1.díl

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies