Profesionální bělení zubů - stojí za to?

Uvažujete o tom, že si necháte vybělit zuby profesionálně, tedy u zubaře, ale bojíte se, aby vám bělení nepoškodilo zubní sklovinu? Poradíme, kdy se vám zákrok skutečně vyplatí a kdy si raději nechat zajít chuť.

Žena přístrojem bělí zuby

Bílé zuby - sen každé z nás

Která z nás by nechtěla mít zuby jako perličky. Přiznejme si to ale samy – sklovinu zabarvujících záškodníků jako je například čokoláda, červené víno nebo cigarety se vzdáme jen těžko a na důslednou zubní hygienu nemáme vždy čas. Zkoušíme proto nejrůznější bělící zubní pasty či roztoky, ale je nám jasné, že takovou sílu, jakou udávají televizní reklamy, rozhodně nemají. Myšlenka na odborné vybělení zubů proto alespoň jednou za život jistě prolétne hlavou většině z nás.

Dentisté nejčastěji využívají kombinaci peroxidu vodíku a unikátního modrého světla, které vybělení zubů urychluje. Při této metodě je nejdříve potřeba zuby prohlédnout, ošetřit případné kazy a odstranit zubní kámen. Pak se nasadí ochrana dásní a cca na 20 minut se na přední zuby (tedy ty, které jdou při mluvení a úsměvu vidět) aplikuje gel obsahující 15 až 30 procent peroxidu vodíku. Poté se k ústům přisune plazmová lampa s ultrafialovým světlem.

Je-li třeba, zákrok se za několik dní opakuje, záleží na tom, jak moc jsou zuby zažloutlé. Narozdíl od domácího bělení zubů se jedná o metodu poměrně cenově náročnou – pohybuje se v řádech desítky tisíc korun. U specialisty však máte jistotu, že vám namíchá bělící gel v koncentraci nejvhodnější pro vaše zuby, nanese jej na vaše zuby rovnoměrně, zkrátka zvolí bělení na míru vašim představám.

Co se zdravotní závadnosti týče, pokud máte zdravé zuby, bělící gel vám uškodit nemůže.

Kdy od bělení zubů upustit

Pokud se nedokážete vzdát cigaret, na bělení zubů rovnou zapomeňte. Nikotin by vám totiž velmi brzy navrátil původní barvu zubů. Měla byste také vědět, že bělením to nekončí, první tři dny nebudete moci vůbec jíst zabarvující potraviny a pokud si budete chtít zachovat skvostně bílý úsměv co nejdéle, budete muset dbát o zubní hygienu opravdu pečlivě.

Dalším případem, kdy se bělení nevyplatí je, máte-li na předních zubech korunky nebo výplně – ty totiž vybělit nelze. Nevhodné jsou pro bělení také zuby s tmavými skrvnami či mapami, snažší je bělení rovnoměrně zežloutlých zubů. Totéž platí pro zuby s tenkou nebo poškozenou zubní sklovinou a chrup s problémovými dásněmi.

Bělení zubů se dále nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a také ženám příliš mladým, u kterých je chrup velmi citlivý.

Mohlo by Vás také zajímat

Jak se vyhnout zubaři

Potraviny, které ničí zuby

Zuby - správná technika čištění

Zuby moudrosti - co dělat, když rostou

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies