Nemocenské pojištění

Od 1. 1. 2007 vstoupí v platnost nový zákon o nemocenském pojištění. Hlavní změna tkví v systému vyplácení nemocenských dávek. Prvních 14 dní pracovní neschopnosti bude zaměstnavatel zaměstnanci místo nemocenské poskytovat náhradu mzdy.

Muž sedící za stolem v bílém plášti s rukama na klávesnici počítače

Zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. říká, že z nemocenského pojištění se nadále poskytují čtyři druhy peněžitých dávek:

  • nemocenské
  • ošetřovné (dříve podpora při ošetřování člena rodiny)
  • vyrovnávací příspěvek v mateřství
  • peněžitá pomoc v těhotenství a mateřství

Z nemocenského pojištění OSVČ se poskytují dvě dávky

  • nemocenské
  • peněžitá pomoc v mateřství

Nemocenské dávky od 1. 1. 2007

Nárok na dávky nemocenského pojištění lze uplatnit předložením tiskopisu, který vystavuje příslušný lékař. Žádost o dávku podávají zaměstnanci u svého zaměstnavatele, osoby samostatně výdělečně činné u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení. Žena, která do své trvalé péče nahrazující péči mateřskou převzala dítě, uplatňuje nárok na peněžitou pomoc v mateřství předložením písemné žádosti.

Hlavní změny v nemocenském pojištění od r. 2007

Systém vyplácení nemocenských dávek

Kromě výší nemocenských dávek je hlavní změna v systému jejich vyplácení. Prvních 14 dní pracovní neschopnosti bude zaměstnanci vyplácena náhrada mzdy zaměstnavatelem, a to pouze za pracovní dny. Až od 15. dne pracovní neschopnosti vyplácí nemocenskou okresní správa sociálního zabezpečení. Ostatní dávky budou vypláceny plně od prvního dne z nemocenského pojištění. Zaměstnavatel může v této době svého zaměstnance kontrolovat nebo dát podnět ke kontrole.

Výše a doba poskytování nemocenských dávek

Výše nemocenských dávek bude stanovena procentuálně tak, aby v průměru odpovídala příjmu z nemocenské, maximálně však ve výši mzdy. Dávky nemocenského pojištění se vypočítávají z denního vyměřovacího základu příslušnou procentní sazbou. U nemocenských je to 25 % za první tři kalendářní dny pracovní neschopnosti, dále 69 %. Nemocenská se poskytuje nejdéle 1 rok od počátku pracovní neschopnosti, ne však déle než do skončení pracovní neschopnosti nebo do uznání plné nebo částečné invalidity.

Ošetřovné, peněžitá pomoc v mateřství a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Pokud žena zůstane doma s nemocným dítětem, bude jí vypláceno tzv. ošetřovné a ne nemocenské. Toto ošetřovné nebudou vyplácet zaměstnavatelé, ale příslušná správa sociálního zabezpečení. Novinkou je možnost střídání rodičů v ošetřování dítěte. V průběhu ošetřování dítěte ženou je jednoduše možné, aby jí pak vystřídal její partner. Také peněžitá pomoc v mateřství a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je od prvního dne poskytován správou sociálního zabezpečení.

Nemocenská v ochranné lhůtě

Nárok na dávky nemocenského pojištění má i zaměstnanec, kterému skončil pracovní poměr, neboť se nachází v tzv. ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 42 dnů od skončení zaměstnání. Pokud byl ale zaměstnanec naposledy zaměstnán po kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik dnů, kolik dnů byl naposledy zaměstnán. U žen, jejichž zaměstnání skončilo v době těhotenství a u osob samostatně výdělečně činných, činí ochranná lhůta vždy šest měsíců.

Odvody zaměstnavatelů

Se zavedením výplaty nemocenské až od 15. dne se také snižuje odvod pojistného na nemocenské pojištění. Sazba části pojistného, kterou na nemocenské pojištění odvádí za zaměstnance zaměstnavatel, bude snížena ze současných 3,3 % na 1,4 %.

Jak nakoupit výhodné pojištění

Pojišťovna Generali poskytuje pojištěncům Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra slevu 10% z celkového pojistného nemocenského pojištění.

Nemocenské pojištění a zdravotní pojišťovna ZP MV ČR

Dávky nemocenského pojištění vyplácí většina zdravotních pojišťoven. Některé však nabízejí služby navíc. Např. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR poskytuje svým klientům v rámci programu rozšířené péče příspěvky na zdravotní pomůcky, léčebné a rekreační aktivity i zdravotní preparáty.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies