Netball - pro uvolněné a hbité ženy

Netball je tradiční ženská disciplína. Hru dvou družstev soupeřících o vstřelení míče do soupeřovy brány vymyslel James Naismith z USA v roce 1891. Pravidla, techniky a profil hráčky této hry se dozvíte zde.
Ženy natahující se po balóně

Hra netball

Hra začíná rozehrávkou ze středu: po písknutí rozhodčího středová hráčka přihrává spoluhráčce. Žádná jiná hráčka nesmí vstoupit do středového kruhu před písknutím rozhodčího. Hrací doba je 4 x 15 min. s přestávkami po třech minutách (10 minut trvá druhá přestávka).


Hráčky mají přesně vymezené role a při hře mají trikoty s iniciálami hráčské role, kterou vykonávají. Pouze dvě hráčky, branková útočnice (GA) a branková střelkyně (GS), smějí proměnit koš, pokud jsou uvnitř brankového území. Žádná z hráček nesmí držet míč déle než tři vteřiny.

Vybudovat silný tým - dokážete to?

 

Pohyb po ploše při hře

Driblování není dovoleno, ale hráčka má po přijetí přihrávky povolen jeden krok:

  • Pokud je hráčka při přihrávce jednou nohou na zemi, může provádět obrátku na kteroukoli stranu a pohybovat druhou nohou. Pokud však pohne nohou, na které při přihrávce stála, musí míč přihrát dál, dříve než se touto nohou dotkne opět země.
  • Hráčka může udělat krok kteroukoli nohou, pokud stála na obou nohou při přihrávce. Jestliže vyskočí, musí přihrát nebo vystřelit, dříve než dopadne.

Vzájemný kontakt při netballu

Osobní chyba hráčky (faul - kontakt, strkání) v brankovišti je trestána pokutovým vhazováním: hráčka, která se chyby dopustila, se nesmí z místa pohnout, dokud není hra znovu zahájena vhazováním.


Faul v brankovišti může být trestán pokutovým hodem (hod přímo na bránu bez zásahu soupeře) nebo pokutovým vhazováním. Záleží na volbě hráčky. Porušení pravidel o pohybu nebo zónách je trestáno volným vhazováním: hraje přerušena a míč je vhazován z místa přestupku.

Techniky netballu

Přihrávky

Přihrávka může být provedena hozením, odrazem o zem, ale nikoli kutálením. Do míče je možné strčit i uhodit (ne zavřenou pěstí). Neúmyslný kontakt jiné části těla s míčem není porušením pravidel.

Obrana

Obranné hráčky nesmějí být blíže k útočnicím než 92 cm. Není povoleno žádné zastrašování. Jakýkoli kontakt s hráčkou držící míč je porušením pravidel.

Střelba na bránu

Hráčky střílejí na bránu na straně soupeře. Míč je při střelbě držen nad hlavou a hozen narovnáním v kolenou. Ideální dráha vystřeleného míče je vysoká, aby míč padal do brány svisle.

Profil hráčky netballu

  • Průměrná výška je 170 cm. Vyšší hráčky jsou obyčejně brankové střelkyně. Středové a obranné hráčky jsou velice specializované. Netball je rychlá hra, která vyžaduje uvolnění, hbitost, dobrou orientaci a odolnost vůči stresu (lze ji zvýšit i dopřáváním si sexu).
  • V tréninku se klade důraz zejména na rychlé reakce a poziční hru. Míření a střelba se praktikují nejvíce v modifikovaných hrách.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies