Novým trendem je celoživotní vzdělávání

Dnešní doba si žádá neustále vzdělávání. V zaměstnání se vyžaduje pružnost, flexibilita, a to s sebou mnohdy obnáší „vplout” do oboru či činnosti, která nám předtím nemusela být vůbec známa.
Žena držící složku

Já se vzdělávám, ty se vzděláváš, všichni se vzděláváme

Pojem celoživotního vzdělávání začíná být čím dál více vyzdvihován. Je to zejména proto, že moderní doba si žádá vzdělané a pružné lidi a zaměstnance. Celoživotní vzdělávání se tak stalo nezbytností nejen pro lékaře, pedagogy a další vysoce kvalifikované pracovníky, ale také pro lidi, kteří počítali s tím, že jim střední školou učení skončí. Trh práce a nové technologie nutí veřejnost přizpůsobovat se novým změnám.

Celoživotní vzdělávání patří k prioritám vzdělávací politiky EU

Se vstupem České republiky do EU se rozšiřuje také sféra celoživotního vzdělávání, zvyšuje se možnost uplatnění a migrace. Potřeba zvýšit účast na dalším vzdělávání patří k hlavním prioritám vzdělávací politiky EU.

Firmy chtějí vzdělané zaměstnance

Další vzdělávání poskytují subjekty s akreditací MŠMT, které udělují akreditaci jednotlivým kurzům na tři roky. Dnes je také v zájmu zaměstnavatelů a firem poskytnout co největší rozhled, profesní růst a uplatnění svým zaměstnancům. Firmy tak často volí kurzy, kde si zaměstnanci zvyšují kvalifikaci např. v cizím jazyku, v oblasti informatiky, účetnictví a managementu. O své vlastní vzdělávání mají také zájem lidé, kteří si tak vybírají z kurzů určených pro veřejnost.

Formou celoživotního vzdělávání může být i rekvalifikace

Úřady práce se snaží snižovat politiku nezaměstnanosti tím, že lidem rozšíří možnosti jejich uplatnění na trhu práce. V nabídce pak najdete celou řadu kurzů, která sahá od sféry gastronomie, řemeslných prací, přes kosmetické a kadeřnické služby, lesnictví až po obchod, správu apod.

Celoživotní vzdělávání a certifikát jako vstupenka…

Exkluzivitu kurzu určuje „papír”, který potvrzuje zvládnutí celého dalšího vzdělávání. Je jím certifikát nebo osvědčení o absolvování kurzu. Váhu certifikátu určuje to, jakou územní platnost má. Vyhráno máte tehdy, pokud má certifikát mezinárodní platnost. Délka kurzů je proměnlivá – pohybuje se v řádech několika týdnů.

Forma neustálého vzdělávání zvyšuje nejen kvalifikaci, možnost uplatnění (nejen) na trhu práce, ale také vlastní hodnotu a sebevědomí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies