Opalování s přírodními prostředky

Možná se k moři letos nechystáte, ale ani u nás není od věci se proti slunečnímu záření chránit. Od nákupu krémů na opalování i po opalování často odradí jejich příliš vysoká cena, proto poradíme jak na opalovacích krémech ušetřit.

Opalující se žena v modrých plavkách

Rizika všichni známe

Nebudeme se, zabývat riziky, které přemíra slunečního záření může způsobit, ani tím jaký jste typ. Zkrátka chránit se musíme všichni, když toužíme po krásně opálené pokožce. Ochrana je důležitá už před prvními slunečními paprsky, které z počátku léta všichni dychtivě očekáváme.

Opalování a váš fototyp

Před sezónou – beta-karoten

Provitamin vitaminu A je dobré před opalovací sezónou zakoupit a užívat. Pomůže s opalováním, ochrání nás před slunečním zářením a navíc je vcelku nemožné se jím předávkovat. Je definována hranice bezpečnosti beta-karotenu, což je cca 200 mg na den. To je opravdu hodně beta-karotenových tobolek nebo spousta mrkve a dalších potravin, které provitamín obsahují. Které to jsou? Meruňky, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, hrášek i kapusta. Beta-karoten je stejně jako vitamin A rozpustný v tucích, takže je třeba společně s touto zeleninou konzumovat nejlépe kvalitní rostlinný olej.

Beta-karoten - ochrana proti slunci

Opalovací krém za pár kaček

Neutrácejte zbytečně spoustu peněz za značkové opalovací krémy. Doma si můžete udělat svůj vlastní krém a aspoň budete vědět co v něm opravdu je. Připravte si 2 sklenice vody, 6 lžic sušeného zeleného čaje, 2 lžíce sušených květů lípy, 6 lžic oleje z avokáda, stejné množství sezamového oleje, jednu sklenici lanolinu, pár kapek esenciálního heřmánkového a skořicového oleje. A jak krém dát dohromady? Ze zeleného čaje a lípy uvařte silný čaj a po vychladnutí jej přeceďte. Všechny ostatní přísady smíchejte a rozmixujte s půlkou sklenice čaje. Druhou polovinu čaje pomalu přidávejte během mixování. Krém uchovávejte mimo dosah tepla a světla.

Už jste se spálili?

V tom případě máme připravenou další radu, kterou by nám daly i naše babičky. Sáhněte po čistém bílém jogurtu nebo tvarohu. Oba výrobky vytáhnou z pokožky horkost, což chceme. Zkuste také koupel z mléka nebo podmáslí, ovesných vloček a otrub. Tohle je balzám pro kůži. Kromě mléčných výrobků pomůže i aloe vera. Nejlepší je vymačkaná šťáva z čerstvé rostlinky, není na škodu mít aloe doma v květináči. Na spálenou kůži od slunce je vhodná také okurka, měsíčková mast či jiná mast s obsahem zinku a vápníku.

Alergie na slunce?! Co teď?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies