Orchideje a jejich pěstování

Orchideje jsou vytrvalé byliny původem z tropických oblastí s horkým a mírným klimatem. Orchideje jsou ceněny nejen pro zvláštnost a krásu květů nejrůznějších odstínů a barev, ale také proto, že velké většina druhů kvete také v zimních měsících.
Květy orchideje zvané Coelogine

Orchideje a jejich pěstování

Orchideje jsou vytrvalé byliny původem z tropických oblastí s horkým a mírným klimatem. Orchideje jsou ceněny nejen pro zvláštnost a krásu květů nejrůznějších odstínů a barev, ale také proto, že velké většina druhů kvete také v zimních měsících.

Umístění

Orchideje potřebují hodně jasného rozptýleného světla a proto na jižním okně v horkých poledních hodinách potřebují zastínění. Pro pěstování orchidejí se dobře hodí východní okno, na západním okně – není-li zastíněné stromy – je stejně jako na jižním potřeba zastínění. Orchidej bude tím lépe růst a vyvíjet se, čím bude mít více světla a čerstvého vzduchu. Aby orchideje dobře rostly a kvetly, je jim třeba zajistit 12 – 15 hodinový světelný den. Proto je v zimě potřebné doplňkové umělé osvětlení. Místnost s orchidejemi musíme pravidelně větrat, ale bez průvanu a prudkých výkyvů teplot.

Teplota

Před výběrem konkrétního druhu orchideje je nutné vzít v úvahu teplotu, kterou bude potřebovat, protože existují druhy určené do chladnějších místností (například dendrobium, paphiopedilum, coelogyne), do místností s mírnou teplotou (například laelie), a do teplých místností (například phalenopsis, vanda, některá dendrobia a cattleye).

Zálivka

V období vegetace a květu se orchideje zalévají poměrně hojně a pravidelně. Zálivka musí být rovnoměrná. Nedostatek vláhy vede k vytvoření slabých a špatně vyvinutých výhonů. Ve vegetačním období musí být půda stále lehce zavlhlá. Zavlažovat lze i z misky. Množství zálivky závisí na druhu orchideje a stadiu jejich vývoje.

Vzdušná vlhkost

Orchideje potřebují vysokou vzdušnou vlhkost. V zimě v místnostech s ústředním topením a při horkém počasí v létě nepomůže ani opakované rosení, i když z hygienických důvodů je pravidelné orosování nutné. Orchideje nerosíme, jsou-li na slunci, a v době květu se rosí tak, aby voda nedopadala na květy. Nejlépe je rosit orchideje ráno nebo po obědě, na noc můžeme rosit v případě, že květináče s orchidejemi nejsou na balkoně nebo na verandě.

Přesazování

Všechny orchideje s výjimkou druhů s opadavými listy nemají přesazování rády a těžce ho snášejí. Epifytní orchideje přesazujeme po 4 – 5 letech, stálezelené po 2 – 3 letech, opadavé každý rok. V praxi orchideje přesazujeme, když kořeny vyčnívají z drenážního otvoru, nebo když na jaře příliš pomalu rostou, nebo nerostou vůbec.

Pěstební substrát

Půda pro pěstování orchidejí by měla být hrubá, propouštějící vzduch a vodu, slabě kyselá, s nevysokou koncentrací živin. Připravujeme-li půdní směs sami, použijeme 1 díl jemně mletých kořenů kapradí, 1 díl jemně mletého mechu, 1 díl kypré lehké drnovky a 1 díl listovky. Do půdní směsi pro orchideje můžeme přidat trochu spadaného dubového listí (zlepší strukturu zeminy). V současné době můžeme koupit hotovou půdní směs pro orchideje v květinářství.

Hnojení

V době aktivního růstu se orchideje přihnojují kombinovaným minerálním hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny. Existují i speciální hnojiva pro orchideje.

Rozmnožování

Orchideje se množí řízky, dělením, semeny a hlízami. Pro množení řízky se používají staré dlouhé stonky, vedlejší výhony nebo odkvetlé stvoly. Řízky řežeme dlouhé 10 – 15 cm. Odříznutý řízek se nezasunuje do země, jako u jiných pokojových rostlin, ale pokládá se naplocho na povrch zeminy (písku nebo mechu) a umístí se do vytápěného pokojového skleníku.

Orchideje je také možné množit stonkovým výhonem přesahujícím do sousedního květináče, který po zakořenění od mateřské rostliny odřízneme. Pro rozmnožování semeny použijeme půdu z rozmělněného mechu (můžeme do ní přidat trochu listovky), kterou dobře zvlhčíme. Na ni se v řadách nasypou semena, která se nezahrnují zeminou. Výsadbu udržujeme při teplotě 22 – 25°C a vysoké vlhkosti vzduchu. Místo zálivky semena pečlivě rosíme měkkou vodou. Po vyrašení prvního lístku pikýrujeme sazenice do zeminy složené z poloviny drceného mechu a poloviny rašeliny. Podruhé pikýrujeme po vyrašení druhého lístku do půdy složené kromě mechu a rašeliny i z mletých kořenů kapradí.

Choroby a škůdci

Nejčastěji orchideje napadají svilušky, třásněnky, mšice, červci, puklice a molice.

Ochrana proti chorobám a plísním

Nejúčinnější ochranou pro napadené rostliny, je odstranění napadených částí rostliny a postřik účinným insekticidem.

Druhy orchidejí

Chladnomilné orchideje

Coelogine cristata
Odontoglossum rosii
Odontoglosum grande
Stanhopea hernandezii
Vanda coeurolea
Miltonia speciosa

Orchideje se středními nároky

Paphiopedilum calossum
Paphiopedilum insignis
Cymbidium lowianum
Dendrobium nobilis
Zygopetalum mackayi
Odontocidum Tiger

Teplomilné orchideje

Cattleya labiata
Phalenopsis amabilis
Dendrobium phalenopsis

Orchideje podrobněji naleznete zde:

Dendrobium nobilis

Vanda coeurolea

Miltonie - Miltonia

Falenopsis - Phalaenopsis

Katleja - Cattleya

Coelogine cristata

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies