Orientační běh

V systému orientačního běhu se leccos změnilo. Dávno jsou pryč doby, kdy se běhalo po lese a cvakalo do kartiček kleštičkami. Dnes je běžec vybaven elektronickým klíčem nebo je monitorován systémem GPS.

Kompas upevněný na černé šňůrce

Pokud se chcete při outdoorových a survivalových činnostech pohybovat neznámým terénem beze strachu, že byste se mohli ztratit, získejte potřebnou zkušenost v orientačních sportech. Můžete ji například získat na všech oblastních závodech v orientačním běhu, kde jsou pravidelně vypisovány „open” kategorie pro volně příchozí a kategorie pro děti, které můžete absolvovat jako jejich doprovod.

Orientace základem

Orientační běh (orienťák, dále OB) je sport, jehož podstatou je spojení běhu s orientací v neznámém terénu. Závodníci při něm za pomoci mapy a buzoly absolvují trať v terénu (převážně zalesněném) určenou startem, kontrolami a cílem.

Jak orientační běh probíhá

Závodník se během svého výkonu pohybuje libovolně terénem, omezen může být jen povinnými úseky a zakázanými prostory. Soutěží se na klasické trati, na dlouhé trati, krátké trati a v tzv. parkovém OB. Závod se běží s pevným pořadím kontrol, tj. pořadí průchodu kontrolami je dáno pořadatelem, nebo s volným pořadím kontrol, kdy si závodník volí pořadí průchodu kontrolami sám (tzv. scorelauf).

Orientační běh včera a dnes – od kartiček k GPS

Doby, kdy se běhalo po lese a „cvakalo” do kartiček kleštičkami, jsou pryč. Dnes běží závodník vybaven elektronickým klíčem systému Sportident, který označuje v elektronické kontrole a při přiběhnutí do cíle mu čtečka spojená s počítačem okamžitě vytiskne čas celkový s mezičasy na trati. Žhavou novinkou je systém FRWD zaznamenávající pohyb v terénu využitím systému GPS, tlakovým výškoměrem a teploměrem. FRWD měří celkovou trasu, rychlost i vzdálenosti. Počítač pak závodníkovi v cíli ihned oznámí, zda prošel všechny kontroly správně, a ten tak ví, zda půjde na „bednu" (stupně vítězů), nebo zda může jít v klidu na pivo.

Parkáč - park orienteering

Vedle klasického orientačního běhu se postupem času objevilo několik nových forem. Jednou z nich je parkový orientační běh (parkáč), který se běhá v sadech, městech a sídlištích (světový pohár se běžel i v zatopených Benátkách). Tato forma OB je zajímavá pro média a diváky, je tedy i komerčně úspěšná.

LOB, MTBO - lyžařský orientační běh a orientační závod na horských kolech

Je v lidské přirozenosti vyzkoušet to, co se provozuje běháním na vlastních nohách, jízdou na kole, během na lyžích, pod vodou či na vodě nebo i na motocyklu, v autě a v letadle. Orientační soutěže jsou prostě v mnoha podobách. Z těch provozovaných lidskou silou jsou lyžařský orientační běh (LOB) a orientační závod na horských kolech (MTBO) organizované ve Svazu orientačního běhu České republiky, kde lze také nalézt všechny informace.

Horský orientační běh

l orientační běh má extrémní formy. Jednou z nich je horský orientační běh. „HROB” je orientační závod dvojic (kritérium bezpečnosti) v terénu na velmi dlouhé vzdálenosti. Hlavním rozdílem oproti rogainingu je předem stanovené pořadí, ve kterém musí dvojice všemi kontrolními body projít. Vítězí dvojice s nejnižším časem. Tratě dosahují délky 30km pro muže a 20km pro ženy (vzdálenost vypočtená spojením kontrolních bodů na mapě). Horský orientační běh a rogaining jsou organizovány jako sekce České asociace extrémních sportů (ČAES).

Rogaining

Rogaining je extrémní vytrvalostní sport založený na navigaci v terénu a týmové spolupráci. Úkolem hlídky (2 až 5 členů) je v časovém limitu nalézt za pomocí mapy a kompasu co nejvíce kontrolních bodů. Časový limit je 6, 12 nebo 24 hodin.

Závody v rogainingu

Na mistrovských závodech se soutěží ve dvojicích na 24 hodin ve třech základních kategoriích: muži, ženy a mix. Rogainig pochází z Austrálie, kde byly uspořádány první závody. V roce 1947 to byl závod ve 24hodinové pěší navigaci a v r. 1976 první závody v rogainingu v současné podobě. V r. 1992 bylo uspořádáno první oficiální mistrovství světa. U nás se rychle rozvíjí i nová forma roganiningu na kolech. Proč? Protože je to závod pro všechny, při kterém někteří tvrdě závodí a někteří se skvěle baví.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies