Ozdravné pobyty pro děti

Ozdravné pobyty mohou dětem významně zlepšit řadu nemocí a upevnit jejich zdraví. Které děti mají na ozdravný pobyt nárok? Jakým způsobem mohou být dětem tyto pobyty přínosné?

Dítě s roztaženýma rukama u moře

Ozdravné pobyty, nebo lázeňská péče pro děti?

Lázeňská péče je určena především těm dětem, které navazují na ústavní péči nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči. Zaměřuje se tak především na doléčení nemocí a zabránění trvalých následků na zdraví. Ozdravné pobyty mohou pak využívat i děti, které jsou např. v rekonvalescenci a jejich zdravotní stav nevyžaduje léčbu v lázeňské nebo odborné léčebně.

Léčebně ozdravné pobyty zlepšují zdravotní stav dětí

Ozdravné pobyty jsou určeny těm dětem, kterým časté nemoci komplikují běžný život a jejichž zdravotní stav by potřeboval upevnit. Návrh na léčebný ozdravný pobyt navrhuje lékař pro děti a dorost na základě zdravotního stavu dítěte.

Ozdravný pobyt podle rodičů?

Ozdravný pobyt pro dítě může lékaři navrhnout i jeho rodič. Vhodné je, když se předem obeznámí s nabídkou smluvních ozdravných pobytů, které nabízí zdravotní pojišťovna dítěte. Poté vše dále postupuje do zdravotní pojišťovny, která vše ověří a zajistí vhodný termín pobytu.

Které děti mohou využít ozdravných pobytů

 

Nejrůznější ozdravné pobyty se mohou lišit svými kritérii. Jednak podle toho, na jaké zdravotní problémy jsou zaměřeny a jaká je spodní a horní věková hranice. Některé ozdravné pobyty mohou být i pro předškolní děti, (přičemž se počítá i s doprovodem dítěte), jiné požadují, aby dítě bylo již školou povinné. Ozdravné léčebné pobyty jsou určeny pro děti trpícími chronickými nemocemi jako jsou:

  • alergie
  • kožní onemocnění (ekzémy)
  • onemocnění horních a dolních cest dýchacích
  • zažívací a metabolické poruchy
  • snížená imunita (vlivem nepříznivého životního prostředí)
  • nemoci pohybového aparátu
  • neurologické a srdeční nemoci
  • rekonvalescence
  • zdravotní problémy spojené s nesprávným životním stylem
  • kombinace nemocí

Kde se mohou ozdravné pobyty konat

Léčebné ozdravné pobyty se organizují nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí, a to během celého roku. Ozdravné pobyty čerpají z léčebného klimatu nového a zdravého přímořského či vysokohorského vzduchu, popřípadě využívají lázeňských léčebných ozdravných pobytů. Čistota ovzduší, vysoká vlhkost vzduchu a vysoký obsah soli ve vzduchu v přímořských oblastech působí příznivě především na astmatiky a alergiky. I děti mohou trpět na chronické dýchací potíže.

Jak to probíhá na ozdravných pobytech

O děti se starají kvalifikovaní odborníci, pedagogové a lékaři, kteří dětem přizpůsobují program vzhledem k jejich zdravotním stavům, možnostem a zálibám. V programu nechybí nejen léčebné postupy, ale také hry, soutěže, výlety či kulturní vyžití. Aby mohl zdravotnický personál dětem pomáhat, musí znát nejen diagnózu jejich nemoci, ale také podrobný zdravotní stav. S tím souvisí prodělané nemoci, léky, které dítě užívá a další zvláštní potřeby.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies