Památky UNESCO v ČR

Památky zapsané v seznamu UNESCO jsou uznány čímsi výjimečným a jedinečným. Česká republika má těchto míst celkem dvanáct, což je více než činí celosvětový průměr. Pojďme se podívat, která místa to jsou.
Osvětlená Kutná Hora ve tmě

Praha - historické centrum

Na seznamu UNESCO je zapsán unikátní urbanistický celek Pražského hradu a Hradčan, Malé Strany včetně Karlova mostu, Starého Města, Nového Města i Vyšehradu. Právě v současnosti se ale jedno z nejnavštěvovanějších měst Evropy dostává do svízelné situace – kvůli plánované výstavbě mrakodrapů na Pankráci hrozí Praze vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Tzv. Pražský Manhattan má stát v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace a narušit tak celé pražské panorama, které se při podpisu smlouvy Praha zavázala chránit.

Brno - vila Tugendhat

Brněnská vila Tugendhat je nejvýznamnější evropskou stavbou německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Vila byla postavena v roce 1930 pro manželský pár Tugendhatových, ti ale po několika letech emigrovali do Švýcarska. Na tehdejší dobu byla převratná nejen svým exteriérem, ale také ocelovými sloupy místo zdí a okny stáhnutelnými až do podlahy. Dnes vila funguje jako muzeum.

Olomouc - sloup Nejsvětější Trojice

V Olomouci, srdci Hanáckého kraje, najdete spoustu morových sloupů. Jen jeden ale patří mezi památky UNESCO – 35 metrů vysoký sloup Nejsvětější Trojice. Tvoří vůbec největší seskupení barokních soch v rámci jedné skulptury ve střední Evropě. Pod sochařskou výzdobu spadá celkem 30 soch, 6 reliéfů s polopostavami apoštolů, sousoší Nanebevzetí Panny Marie a sousoší Nejsvětější Trojice. Ve spodní části sloupu se nachází kaple.

Kutná Hora - historické jádro

Jeden z největších evropských producentů stříbra ve 13. století, to je Kutná Hora. Na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO bylo zapsáno historické jádro s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci. Významné jsou ale i památky jako např. Vlašský dvůr, Kamenný dům nebo kostnice v Sedlci. Kostnice ukrývá ostatky asi 40 000 lidí – obětí morových epidemií a husitských válek. Výzdobu interiéru tvoří výhradně lidské kosti.

Státní hrad a zámek Český Krumlov

Četné zámecké budovy spolu s letohrádkem a otáčivým hledištěm v Českém Krumlově dohromady tvoří po Pražském hradu druhý největší zámecký komplex České republiky. Český Krumlov dýchá historií na každém kroku, ale je také centrem kultury a zábavy celých jižních Čech. Titul památková zóna zapsaná na seznamu UNESCO městu bezesporu patří.

Holašovice - areál vesnice

Také vesničku Holašovice najdete v jižních Čechách, nedaleko Českých Budějovic. Je unikátní zachovalým komplexem vesnické architektury. Celkem 120 obytných domů zdobených selským dekorem dodává místu neopakovatelnou, přímo pohádkovou atmosféru. Najdete zde návsi, studny, statky, stodoly, ale také kovárnu, kapličku a hostinec. Holešovice mají necelých 140 obyvatel.

Kroměříž - arcibiskupský zámek a zahrady

Ve 12. století bylo město majetkem olomouckých biskupů. V roce 1848 zde byl dokonce přeložen ústavodárný říšský sněm rakouské monarchie. Město se stalo sídlem duchovní kultury. Dnes zde přijíždí turisté nejen kvůli Arcibiskupskému zámku, ale také kvůli překrásným zámeckým zahradám.

Lednicko-Valtický areál

Lednický zámek neboli český Versailles tvoří spolu s nedalekým Valtickým zámkem, okolními historickými objekty, zahradní architekturou, rybníky a rozsáhlými zahradami unikátní komplex zvaný Lednicko-Valtický areál. Plocha o rozloze bezmála 300 km2 je považována za nejrozsáhlejší člověkem uměle vytvořené území Evropy.

Litomyšl - zámek a zámecký areál

V Litomyšli najdete perfektně zachovalý renesanční zámek se sgrafitovou výzdobou. Mezi památky světového dědictví byl zapsán pro svou architektonickou jedinečnost. K zámku patří také divadlo s dobovými dekoracemi.

Telč - historické centrum

Asi 30 km od Jihlavy se nachází historické město Telč. Jeho romantickou podobu vám připomenou pohádky, které se zde natáčely - např. Z pekla štěstí nebo Pyšná princezna. Náměstí vroubené malebnými domy, přiléhající renesanční zámek, zámecká zahrada s parkem a rybníky, to vše dohromady tvoří ucelený komplex zahrnutý do seznamu světového dědictví UNESCO.

Třebíč - bazilika sv. Prokopa a židovská čtvrť

Město Třebíč kdysi patřilo k významným střediskům židovské kultury na Moravě. UNESCO vzalo pod svá křídla jak baziliku sv. Prokopa, tak i unikátně zachovalou židovskou čtvrť s více jak 120 obytnými domy. Zajímavé je, že Třebíč je hned po Jeruzalému jediným městem, jehož církevní památky byly samostatně zapsány na seznam UNESCO.

Žďár nad Sázavou - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Jeden z dalších skvostů architekta Jana Blažeje Santiniho. Komplikovaná architektura stojí na pěticípém půdorysu, má pět vchodů, pět oltářních výklenků, pět hvězd a pět andělů v oltáři. Jedná se o symboliku pěti ran Kristových nebo také pěticípé hvězdy, která se údajně architektovi zjevila. Opravdu atypický vzhled tohoto poutního kostela z 18. století dodává místu mystický ráz.

Další zajímavá místa v ČR

České Švýcarsko

Šiklův Mlýn - westernové městečko

Vinné stezky jižní Moravy

I Ostrava má svůj hrad

Průhonice - oáza klidu

Český ráj - romantická dovolená v Čechách

Liberecký aquapark


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies