Pokojové rostliny a jejich úspěšné pěstování

Aby nám pokojové rostliny dobře rostly, musíme dodržet 5 základních pravidel. Pokud tyto pravidla dodržíme, můžeme se těšit z krásných a zdravých pokojových rostlin, které nám přinesou potěšení.

Pokojová květina kroton

Pokojové rostliny a jejich úspěšné pěstování

Aby nám pokojové rostliny dobře rostly, musíme dodržet 5 základních pravidel. Pokud tyto pravidla dodržíme, můžeme se těšit z krásných a zdravých pokojových rostlin, které nám přinesou potěšení.

Světlo

Světlo je pro rostliny nepostradatelné. S jeho pomocí se tvoří organické látky, které dále ovlivňují růst a vývoj rostlin.

  • Světlomilné rostliny mají největší nároky na světlo a proto jejich nejvhodnějším umístěním jsou okna obrácená na jih. Jedná se především o fíkusy, pelargónie, mučenky, oleandry, mračňáky, krotony, sultánky, pryšce a většinu kaktusů
  • Rostliny s nižšími nároky na světlo jsou například aloe, asparágusy, kamélie, voskovky, bromélie, citrusovité rostliny, pokojové lupky, báchory
  • Stínomilné rostliny nepotřebují přímé světlo a daří se jim dobře na oknech obrácených na sever. Patří k nim kapradiny, bramboříky a nebo primulky

Teplo

Požadavky na teplotu prostředí pokojových rostlin ovlivňuje druh květiny, intenzita osvětlení ale i roční období a stáří rostliny.

  • Rostliny teplomilné pocházejí z vlhkých tropů a patří mezi ně orchideje (více naleznete zde), pepřince, bromélie, begónie královské, usambarské fialky a další. Těmto rostlinám se výborně daří, pokud je teplota v místnosti mezi 20 – 28 °C. V době růstu těchto rostlin by neměla teplota klesnout pod 18 °C.
  • Rostliny méně náročné na teplotu snášejí dobře teplotu 15 – 17 °C. Jedná se o rostliny běžně pěstované v našich bytových podmínkách např. pelargónie, fuchsie, kamélie, bramboříky.

Voda

Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Pokud rostlinu málo zaléváme, vadne, listy zasychají a květina postupně odchází. Příliš vody škodí kořenům, které v květináči tlí a odumírají. Listy začnou žloutnout a opadávat. Nejvhodnější je nalévat vodu do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči.

Vzduch

Rostliny dýchají všemi orgány včetně kořenů. K tvorbě látek svého těla potřebují rostliny kysličník uhličitý, který je obsažený ve vzduchu. V noci probíhá opačný proces, tj. dýchání, při němž se rozkládají organické látky a uvolňuje se energie. Nedostatek vzduchu v oblasti kořenového systému rostlin může být způsoben častým zaléváním. Dostatečný přívod vzduchu zajišťujeme rostlinám větráním místností. Za chladného počasí je však třeba větrat opatrně. 

Substrát a živiny

Pro pěstování pokojových rostlin se používají různé zeminy, směsi a substráty. Živiny do substrátu se dodávají průmyslovými hnojivy. V době růstu je důležité zásobit rostliny hnojivy, které potřebují pro tvorbu listů, květů a plodů. Rostliny hnojíme 1x za 14 dní.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies