Pomocníci pro zdravé zuby

Když se řekne zubní hygiena, každý z nás si představí zubní pastu a kartáček. Tím naše představa o zubní péči většinou končí. Když dentista odhalí další zubní kaz, říkáme si: Co jsem udělal/a špatně?
Ústa namalované červenou rtěnkou

Zubní pasta a kartáček vás před paradentózou neochrání

V ústech člověka žijí tisíce mikroorganismů. Bakterie se množí v tzv. plaku, který poškozuje zuby i dásně. Pokud není péče o chrup dostatečná, může dojít i k paradentóze (o tomto problému více v článku). Častou chybou je, co si představujeme pod pojmem dostatečná péče. Zubní pasta a kartáček rozhodně nejsou všechno. Bakterie se množí také na jazyku a v mezizubních prostorech, kde se štětiny zubního kartáčku nedostanou.

Mezizubní kartáček a zubní niť

V prostorech mezi zuby ulpívají zbytky potravy a množí se tak bakterie. Mezizubní prostory lze přitom snadno vyčistit mezizubním kartáčkem nebo zubní nití. Zubní niť se vyrábí obvykle z nylonu. Může být také voskovaná. Používejte ji vždy před čištěním zubů. Zuby jsou po vyčištění klouzavější a mohou zhoršovat přístup zubní nitě k dásním.

Je jen na vás, zda k vyčištění mezizubních prostorů použijete zubní niť nebo mezizubní kartáček. Nejlepší je kombinovat obojí – zubní niť používejte u předních zubů, mezizubní kartáček u zubů postranních a zadních.

Škrabka na jazyk odstraní bakterie

Jazyk je sídlištěm bakterií, které mohou způsobit vznik zubního kazu a jsou častou příčinou zápachu z úst. Speciální škrabka povlak z jazyku beze zbytku odstraní. Používá se tak, že vypláznete jazyk a škrabkou jej stáhnete od kořene jazyka až ke špičce. Postup několikrát opakujte, pak škrabku opláchněte. Také škrabku na jazyk používejte zásadně před čištěním zubů - o správném postupu více zde >>
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies