Rostlinná projímadla - lék proti zácpě

Pravidelné a bezproblémové vyprazdňování je podmínkou dobrého zdraví. Opak je obvykle známkou poruch zažívacího traktu. Občas se stane, že nás potrápí zácpy, v tomto případě často saháme po léčivých přípravcích proti zácpě – a tedy po projímadlech.
Rentgen střeva

Rostlinná projímadla – laxativa

Jde o léky podporující vyprazdňování střev. Toho se docílí buď drážděním střevní stěny, nebo úpravou střevního obsahu. Druhá alternativa je rozumnější, protože nedochází k poškození střevní sliznice.

Rostlinná projímadla – pomoc přichází z ovoce

Tam, kde nestačí úprava stravy, je účelné použít šetrná ovocná projímadla. Léky ve formě želé obsahují zpracovanou ovocnou dřeň např. ze švestek (pro více informací klikněte sem), datlí, fíků, indického tamarindu a dalších, projímavě působících plodů.

Rostlinná projímadla – rostlinné slizy

Rostlinné slizy roztahují střeva, udržují vodu ve stolici a brání jejímu vysychání. Patří zde např. agar z mořských řas, lněná semena nebo semena jitrocelů. Jsou to nejlepší prostředky usnadňující vyprazdňování, které jsou bez nežádoucích účinků.

Rostlinná projímadla – ricinový olej

Dříve byl hojně používán. Kupujeme jej vždy speciálně upravený v lékárnách. Dávka jedné polévkové lžíce na noc působí preventivně.

Rostlinná projímadla – antrachinové glykosidy

Převážně v minulém století převažovala v terapii rostlinná projímadla, jejichž účinnou složkou byly antrachinové glykosidy. Jejich zdrojem byly drogy z aloe, senny, reveně, krušiny nebo řešetláku. Jejich užívání se omezilo vzhledem k jejich potvrzeným nežádoucím vedlejším účinkům. Současná terapie se brání pouze jejich dlouhodobému a většinou nekontrolovanému užívání.

Rostlinná projímadla – dávkování a doba užívání

Rostlinná projímadla jsou při tvrdošíjné zácpě (více se dozvíte zde) jen obtížně nahraditelná. Je však nutné dodržovat jejich dávkování a dobu užívání. Jejich užívání není bezpečné v těhotenství a během kojení. Při nesprávném užívání by mohly ovlivňovat negativně srdeční činnost. Projímadla neužívejte při akutních zánětech střev, Crohnově chorobě, kolitidě a bolestech břicha nejasného původu. Dětem do 12 let se nedoporučují vůbec.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies