Šedý zákal (katarakta)

Šedý zákal patří k onemocněním, u kterých doposud nebyly zcela objasněny příčiny vzniku. Přesto se objevuje převážně u starších lidí. Jak se šedý zákal projevuje a jak se léčí?
Oční víčko muže

Šedý zákal – o co se jedná

Šedý zákal je onemocnění oční čočky. Při šedém zákalu ztrácí oční čočka svou průhlednost. Vlivem toho dochází i k neostrému a zamlženého vidění. Katarakta je buď získaná nebo vrozená. Nejčastěji se setkáváme se stařeckým šedým zákalem, protože výskyt tohoto onemocnění se zvyšuje i spolu s věkem.

Šedý zákal – příčiny

Podstata vzniku šedého zákalu není dosud plně objasněna. Šedý zákal se může objevit v každém věku. Nacházíme jej u mladých lidí i u lidí středního věku většinou jako komplikaci jiných očních a celkových onemocnění nebo po úraze. Mezi rizikové faktory patří především věk, celkový zdravotní stav a dlouhodobé užívání některých léčiv. Vrozená katarakta vzniká u dětí většinou jako důsledek virového onemocnění (např. zarděnky) matky v průběhu těhotenství.

Šedý zákal – příznaky

Při šedém zákalu dochází k zamlženému vidění, oči (o správné péči se dozvíte zde) se stávají citlivější na silnější světlo, může narůstat krátkozrakost. Pacienti si stěžují na přechodné dvojité vidění a defekty barevného vidění. Rychlost kalení čočky je individuální, většinou se jedná o měsíce až roky.

Šedý zákal – léčba

Oční lékař provede komplexní vyšetření. Zpočátku se předepisují oční kapky, které mají pozastavit další přibývání zákalu. Potíže šedého zákalu lze léčit jen operací. Při ní se zkalená čočka vyjme z oka a na její místo se vloží čočka umělá. Operace se provádí většinou ambulantně nebo s jednodenní hospitalizací. Operace se provádí ultrazvukem. Do oka se vkládá nitrooční čočka s takovým počtem dioptrií, který byl vypočten při biometrii. Nitrooční čočku není nutno během života měnit nebo čistit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies