Šetřete svůj zrak!

Zrak je velmi důležitým smyslovým orgánem a nebudeme-li o něj správně pečovat, může se stát, že nám začne stávkovat, v horším případě o něj můžeme přijít! Proto vám přinášíme několik zajímavých tipů, jak o něj správně pečovat.

Hnědé oko ženy

Vždy pracujte při jasném světle

Naše oči nejlépe vidí v přirozeném osvětlení, proto pokud můžete, ničím jej nenahrazujte! Klasické žárovky nebo zářivky vytvářejí žluté až nazelenalé světlo, které je pro oči nepřirozené. Oči se proto musí více namáhat, aby rozdíl mezi přirozeným a umělým světlem vyrovnaly.

Pravidelné koukání do počítače může způsobit syndrom suchého oka

Je počítač vašim hlavním pracovním nástrojem a sedíte u něj několik hodin denně? Pak pozor na své oči! Při sledování monitoru počítače (a nebo také televize!) totiž člověk nemrká tak často, jak by jeho oči potřebovaly. Následkem toho je omezen výskyt slz, které oči potřebují, protože slouží jako jejich ochranný obal a zároveň vyplavují z očí nečistoty a vyživují je. Je proto nanejvýš vhodné používat kapky nebo různé roztoky (například tzv. umělé slzy), které vaše oči dostatečně zvlhčí. Tímto způsobem budete šetřit svůj zrak a také se vyhnete pálení, červeným či podrážděným očím.

Vyzkoušejte tělocvik pro unavené oči. Více se dozvíte v následujícím článku >

Další rady, které pomohou šetřit zrak

  • Za slunečného počasí vždy noste kvalitní sluneční brýle s ochranným UV filtrem.
  • Jednou ročně si vždy nechte odborně prohlédnout zrak.
  • I zdravá strava má blahodárný vliv na lidský zrak. Konzumujte proto potraviny bohaté na vitamíny A, B, C, E, antioxidanty a zinek.
  • Oči lze také chránit střídáním zrakové práce do blízka a do dálky.
  • Televizi sledujte z dostatečné vzdálenosti, nejlépe v pološeru než v úplné tmě.
  • Sledujete-li monitor počítače a nebo televizi, udělejte si vždy po hodině krátkou přestávku.
  • Oči si nejlépe odpočinou, je-li v místnosti úplná tma. Máte-li v okolí postele přístroje, kterým v úsporném režimu svítí kontrolky a jsou v „dohledu“ a nebo, spíte-li při zapnuté televizi, zbytečně si poškozujete svůj zrak.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies