Slaďte přírodně

Říká se, že cukr je bílý jed a tato kritika rozhodně není přehnaná. Rafinovaný cukr oslabuje naší imunitu a může způsobit mnoho zdravotních potíží. Naštěstí existuje spousta náhražek, které jsou nejen zdravější, ale také dietnější.

Otevřená ústa s bílými zuby držícími kostku cukru

Proč není rafinovaný cukr zdravý

Bílý neboli rafinovaný cukr během procesu rafinace ztrácí živiny, které tělo k jeho trávení potřebuje. Aby bylo schopno cukr zpracovat, musí sáhnout po vlastních zásobách vitamínů a minerálů. Čím více tedy sladíme, tím více tělo ochuzujeme o živiny.

Přírodní sladidla, na rozdíl od rafinovaného cukru, osahují spoustu zdraví prospěšných látek, takže o ně tělo nepřipravují, ba naopak. I zde ale samozřejmě platí, že všeho moc škodí.

Cukr nebo umělá sladidla?

Přírodní náhražky bílého cukru

Nerafinovaný hnědý cukr

Než cukr projde rafinací, má hnědou barvu a jsou v něm zachovány všechny živiny. I tento druh cukru dnes ale můžete zakoupit v obchodech. Použití nerafinovaného cukru je stejné jako u rafinovaného.

Melasa - nezdravější náhražka

Vedlejším produktem výroby cukru je melasa – hustá černá tekutina, nazývaná také černým zlatem, a to pro vysoký obsah minerálů (zejména železa, ale i vápníků, chrómu, mědi, fosforu, draslíku, hořčíku, zinku) a stopových prvků. Melasa obsahuje mnohem méně kalorií než med nebo cukr, je tedy vhodná i pro diabetiky a pro ty, kteří si hlídají váhu či chtějí zhubnout. Je nejzdravější náhražkou rafinovaného cukru.

Med - sladký, ale kalorický

Med je sice považován za zdravější náhražku cukru, bohužel je ale vysoce kalorický a způsobuje zvýšené vylučování inzulínu v krvi. Doporučuje se proto jen v malém množství. Jeho výhodou jsou antibakteriální a protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, posiluje srdce, psychiku, odbourává škodlivé látky z těla, pomáhá při potížích s usínáním, celkově posiluje imunitu.

Vzácný javorový sirup

Javorový sirup se vyrábí z mízy speciálních druhů javorů, kterých ale na světě není mnoho, proto je také jeho produkce poměrně malá a cena vysoká (až 1000 Kč za litr). Chuť sirupu je závislá především na jeho barvě – čím tmavší, tím má silnější javorovou chuť. Jemné, světlé druhy sirupu můžete použít ke slazení téměř všeho; silný, tmavý javorový sirup se používá obvykle jen na pečení.

Agávový sirup je výborný do čaje

Sirup z tropické rostliny agáve se chuťově podobá cukru a je přitom, podobně jako med, mnohem sladší, takže stačí k ochucení i velmi malé množství. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Hodí se ke slazení nápojů, palačinek a lívanců, ovocných salátů, marinád a grilovacích směsí. Obzvláště výborně chutná v bylinkovém čaji.

Stevii si můžete pěstovat i doma

Stevia rebaudiana je bíle kvetoucí rostlina, pocházející z tropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. Je až 300x sladší než cukr a má přitom minimum kalorií. Jejich úžasných vlastností využívali v dávných dobách i indiáni kmene Guaraniů. Žvýkali jejich lístky, čímž si čistili a desinfikovali ústa, dodávali energii a nevědomky posilovali i činnost slinivky břišní. Stevie dokonce léčí i některé kožní choroby. Lístkami stevie můžete sladit téměř vše, ve větším množství má ale zvláštní, jakoby lékořicovou chuť. Rostlinka není náročná, pěstovat ji můžete i doma.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies