Sperma – od A do Z

Přečtěte si více o ejakulátu a jeho složení. Zajímá vás, jakou trvanlivost mají spermie a nebo, jak zvýšit kvalitu a množství sperma?

muž, oko

Sperma neboli ejakulát

Sperma je výměšek pohlavních žláz muže, které se v základě skládá ze spermií a semenného plazmatu. Spermie jsou produkovány ve varlatech muže, semenné plazma je produkováno v přídatných pohlavních žlázách. Mužské tělo tvoří spermie neustále, a to i ve chvílích, kdy se delší dobu muž sexuálně zdržuje.

Z těla je sperma produkováno během ejakulace. Pro zajímavost: Muž při ejakulaci vyprodukuje množství spermatu odpovídající obsahu jedné čajové lžičky. V takovém množství spermatu se nalézá 200 až 500 miliónů spermií (což je 2 až 5 % z celkového složení spermatu). Toto číslo se liší u každého jedince, je závislé na věku a četnosti ejakulace.

Z čeho se sperma skládá?

Ejakulát obsahuje velmi mnoho minerálních látek (například zinek, vápník, hořčík, sodík), zároveň obsahuje také fruktózu, vitamin C, cukry, kreatin a více než 400 druhů bílkovin.

Pro zajímavost: Tvrdilo se, že sperma je dobré na pleť. Výzkumy toto tvrzení ovšem nepotvrdily.

Barva spermatu

Ejakulát má nejčastěji mléčně bílou, až světle nažloutlou barvu. Je vláčný a má vyšší viskozitu (hustotu). Někdy může být ejakulát také řídký a poměrně vodnatý.

Lze zvýšit kvalitu a množství sperma?

Ano, kvalitu množství a dokonce i chuť mužského spermatu lze ovlivnit, především zdravou stravou a dodržováním pitného režimu. Je třeba jíst potraviny bohaté na základní mastné kyseliny (například tučné ryby), vitaminy A, B, C a E a také zinek a hořčík. Vyhněte se zejména alkoholu, kouření, mastným a smaženým jídlům.

Trvanlivost spermií

Spermie vydrží být aktivní i několik dní (u každého muže je trvanlivost spermií ovlivněna jeho životním stylem a také intenzitou ejakulace).

Více o trvanlivosti spermií se dozvíte zde>

Přečtěte si také

Máte alergii na sperma?

Sperma - kam s ním?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies