Sportovní poranění

Pravidelné sportování prospívá vašemu tělesnému stavu. Budete lépe spát, budit se osvěžení, cítit se živější a budete schopni se déle soustředit. Ovšem může se stát, že se při cvičení poraníte...

Nohy v modrých podkolenkách připravené kopnout do balónu

Menší zranění při sportu

Odřeninám a otlakům, které jsou výsledkem tření mezi šaty, vybavením a kůží, se dá předejít tím, že se na náchylná místa vetře vazelína, nebo tím, že nosíte ochranné bandáže. Puchýře jsou výsledkem špatně padnoucí obuvi. Přiložte leukoplast (bez polštářku), abyste se uchránili dalšího odření.

Podvrtnutí, vymknutí a natažení svalů a vazů

Tato poranění se vyskytnou, když se svaly a klouby napínají nad normální hranici pohybu, důsledkem je poškození svalu a vazivových vláken. Taková poranění jsou nejčastější u těch, kdo začínají cvičit po delším období nečinnosti, a u těch, kdo nedělali přiměřená zahřívací cvičení. Vážná poranění tohoto typu mohou být velmi bolestivá a vyžadují první pomoc a odborné lékařské ošetření.

 

Nikdy se nepokoušejte pokračovat ve cvičení po takovém zranění, poněvadž byste si mohli přivodit další poškození. Bolesti ve svalech druhý den po nezvyklém cvičení jsou obvyklé. V některých případech se jich rychleji zbavíte tak, že svalům dopřejete několikadenní odpočinek a pak je začnete znovu postupně zatěžovat. Někdy je možno předejít těmto bolestem teplými koupelemi po zátěži.

Naštípnutí holeně při sportu

Naštípnutí holeně znamenají bolesti podél holenní kosti a mohou být výsledkem tlakové zlomeniny, otoku svalů, zánětu kostní výstelky. Máte-li bolesti, přiložte vak s ledem, umístěte nohu výše a co nejvíce odpočívejte. Také může pomoci ovázat nohu pružným obinadlem.

Sport a tlakové zlomeniny

Na kostech, které jsou neustále pod tlakem, se mohou vyvinout vláskovité praskliny, známé jako tlakové zlomeniny. Bolest může být jenom mírná, takže je nebezpečí, že poranění zůstane bez povšimnutí a že další cvičení toto poškození zvětší. Jestliže máte podezření na tlakovou zlomeninu, poraďte se s lékařem, který zařídí RTG vyšetření. Obvyklým ošetřením je klid a bandážování postižené části končetiny.

Osteoarthrosa - problém spojený s pravidelným cvičením

Hlavní dlouhodobý zdravotní problém, spojený s pravidelným cvičením, je někdy osteoarthrosa. Často se vyvine v pozdějším období života jako důsledek opotřebování a natržení kloubů, dokonce i u lidí, kteří necvičí nadměrně, ale pravděpodobněji se vyvine v mladším věku u profesionálních atletů. Pro většinu lidí vyváží pravidelné cvičení pro tělesnou kondici riziko předčasné osteoarthrosy, a toto riziko může být zmenšeno tím, že si vyberete sport, který nenamáhá jeden druh kloubů nad vhodnou míru, například plavání. Máte-li neustálé bolesti kloubů po cvičení, poraďte se s lékařem.

Po sportovním poranění

Svaly a jejich šlachy mohou být nad míru přepjaty nebo natrženy kterýmkoliv náhlým prudkým stažením nebo nešikovným pohybem. Také se tomu říká „natažený sval” a je to běžné sportovní poranění. Jestliže jste utrpěli jakékoliv poranění po cvičení, je rozumné poradit se s lékařem, který se může rozhodnout pro rentgen, bude-li třeba.

Po ošetření byste měli dát pozor, abyste nepřepínali poraněnou část těla příliš rychlým návratem k dřívější cvičební rutině. Možná by bylo prospěšné dělat speciální cvičební program, který by pomohl obnovit sílu poraněné části těla postupně. Jestliže se bolest a otok vrací a přetrvává, poraďte se s lékařem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies