Plavání od historie až po olympiádu

Ve starověku bylo plavání považováno za základ vzdělání, v Římě se ve vodě pořádaly i gladiátorské zápasy. Jakmile byl přeplaván kanál La Manche, začaly se hromadně zakládat plavecké spolky.
Lidé skákající do plaveckého bazénu

Plavání ve starověku - důkaz vzdělanosti

V dávné historii byl vztah člověka k vodě nijaký, alespoň o tom nemáme žádné historické doklady. Člověk pravděpodobně při plavání napodoboval pohyby zvířete (psa). Dosud takhle plavou i domorodci v nitru Afriky a Jižní Ameriky.

Ve starověku se plavání dostalo mezi nejoblíbenější a nejctnostnější sporty. Aristokraté měli velký zájem, aby se jejich děti naučily plavat, protože to považovali za základ vzdělání. Ve starém Egyptě máme několik desítek důkazu o oblibě tohoto sportu. Jsou to hlavně sošky a malby na stěnách a vázách, které zobrazují plavoucího člověka. Občas nalezneme také zobrazeny plavající ženy, což dosvědčuje, že se jednalo o jeden z mála sportů, který byl ženám povolen.

Plavání jako disciplína gladiátorů

Největšího rozmachu ale dosáhlo plavání ve starém Řecku, kde se zařadilo mezi vyučovací předměty na gymnáziu a bylo nutné, aby plavat uměli také vojáci, kteří na flotilách dobývali nová území. V Římě se dokonce konaly gladiátorské zápasy ve vodě tzv. naumachie, ve kterých se snažil utopit jeden zápasník druhého. Plavání a tělesná výchova upadala ve středověku, kdy křesťanská ideologie zakazovala jakoukoli péči o tělo. Teprve s renesanci a humanismem nastal opak.

Kdo jako první přeplaval kanál La Manche?

Sportovní plavání se zrodilo v Anglii, zásluhu na tom měl anglický básník lord Byron, který přeplaval Dardanelskou úžinu, aby si ověřil pravdivost řecké báje o Leandrovi. V roce 1875 přeplaval anglický kapitán Webb kanál La Manche za 21 hodin a 45 minut. V polovině 60. let minulého století se zakládaly první plavecké spolky.

Plavecké disciplíny a soutěže

Závodními plaveckými disciplínami jsou kraul, prsa, znak, delfín. Závodí se v disciplínách 100 a 200 m volný způsob, prsa, znak a motýlek, 50, 400 a 800 m (ženy) a 1500 m (muži) volný způsob, 200 a 400 m osobní polohový závod a ve štafetách 4 x 100 m nebo 200 m volný způsob a 4 x 100 m polohová štafeta. Plave se v bazénech dlouhých 50 nebo 25 m.

Plavání je součástí všech novodobých olympijských her. Dalšími významnými závody jsou Mistrovství světa a Mistrovství Evropy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies