Svrab a zákožka svrabová - nepříjemná nákaza

Svrab je velmi nakažlivé kožní onemocnění projevující se úpornou svědivou vyrážkou. Postihuje zejména jedince, kteří zanedbávají hygienu a nakazit se pak může při těsném kontaktu s hostitelem kdokoliv.

Špinavá ruka s prstýnkem na prostředníčku

Příznaky svrabu

První příznaky svrabu se mohou objevit až po několika týdnech. Hlavním příznakem je svědění, které je silnější v noci. Na kůži jsou viditelné miniaturní růžové nebo našedlé chodbičky, a to zejména na místech s jemnou kůží. Intenzivní svědění způsobuje, že se postižený neustále škrábe a v postižených místech se tvoří strupy.

Zákožka svrabová se zavrtává pod kůži

Svrab způsobuje asi 0,4 mm velký roztoč zvaný zákožka svrabová. Samičky se zavrtávají těsně pod kůži, kde kladou vajíčka. Larvy po vylíhnutí žijí na povrchu kůže, odkud se snadno přenáší na jiného člověka.

Zdroje nákazy svrabu

Svrabem obvykle onemocní lidé, kteří nedodržují pravidelnou hygienu. Nákaza hrozí také ve společných ubytovnách a zařízení, kde je zanedbáván úklid a výměna ložního prádla. Svrab se šíří hlavně v kolektivech a přenáší se také mezi sexuálními partnery.

Ochrana proti nákaze zákožkou svrabovou

Proti nákaze se můžete chránit tak, že budete dodržovat zásady osobní hygieny, vyvarujete se těsnému kontaktu s neznámými osobami a vyhnete se přespávání v cizím ložním prádle.

Svrab a jeho léčba

Navštivte lékaře, který vám předepíše mast proti zákožkám. Mastí budete muset potírat celé tělo, i místa zdánlivě nepoškozená. Osobní prádlo, ručníky a ložní prádlo dobře perte a vyvařujte nebo alespoň přežehlujte. Postříkejte insekticidním prostředkem matrace postele a nechejte je vyschnout na slunci.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies