Tajemné Irsko

Legendami a mýty opředené Irsko dýchá ze všech koutů zvláštní tajemnou energií. Ruiny dávných kláštěrů, keltské kříže zasazené v zemi, opuštěné domky na divokých útesech, to všechno jsou pozůstatky pohnuté irské historie.
Keltský kříž na kopci

Irská republika – poloha ostrova

Irsko se nachází v severozápadní Evropě a sousedí s Velkou Británií. Poznejte mystiku Stonehenge - nejen Irsko je opředeno tajemnou energií. Jeho součástí je také několik přilehlých ostrovů.

Historie Irska

Irsko má bohatou historii. Od 1. století se tu vyvíjelo keltské umění. Do 11. století se Irové bránili nájezdům Normanů. Irsko bylo mnohokrát v rukou jiných panovníků: Velká Británie jej ovládala více než sedm století. Svou nezávislost země získala až v roce 1921.

Přírodní poměry Irska

Irsko tvoří převážně zvlněná venkovská krajina, vrchoviny najdeme jen v jeho severní a jižní části. Většinu území zabírají louky, rašeliniště a močály. Je zde hustá říční síť a velké množství jezer.

Klimatické podmínky v Irsku

Typicky oceánské podnebí je příčinou velkého množství srážek. Zima je zde poměrně teplá, léto chladné. Průměrná teplota v lednu je 4° C, v červenci 17° C.

Turistické skvosty Irska

Dublin

Hlavním městem Irska je Dublin. Z města dýchá keltská historie i moderní současnost v podobě barů a nočních klubů. Ve starých hospůdkách nazývaných puby můžete zažít večery původní irské hudby a tance. Možná si poslechnete i něco z tvrdšího hudebního žánru...

Cork

Městečko Cork je také nazýváno irskými Benátkami a je druhým největším městem Irska. Pyšní se bohatým historickým a kulturním dědictvím a je oblíbeným městem umělců.

Glendalough

Klášterní komplex Glendalough se nachází nedaleko hlavního města Dublinu. Leží v hlubokém údolí mezi dvěma jezery a spolu s okolními zalesněnými kopci vytváří zvláštní atmosféru. Ve středověku byl tento komplex místem posledního odpočinku nejvyšších irských králů.

Aranské ostrovy

Aranské ostrovy, to je skupina tří ostrovů: Inishmore, Inishmaan a Inisheer. Leži u západního pobřeží Irska. Krajina ostrovů je drsná a skalnatá. Zdejší obyvatelé žijí starým vesnickým životem a kamenné zídky dosud oddělují jejich políčka.

Další turistické cíle

  • poloostrov Dingle
  • Killarneyská jezera
  • hrabství Kerry
  • hrabství Wiclow
  • Powerscout Garden
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies