Technika dýchání při cvičení

Cvičení nám má pomoci odstranit fyzické i duševní napětí, ale vlivem nesprávného dýchání může dojít k pravému opaku. Navíc nepřiměřeně zatěžuje srdce a snižuje efektivitu cvičení.

Svalnatá ruka muže držící činku

Dýchání při cvičení a posilování

Hlídat si během cvičení techniku dýchání vám možná připadá naprosto zbytečné a nezvládnutelné. Měli byste ale vědět, že účinnost cvičení je na způsobu dýchání nesmírně závislá! Svaly při námaze potřebují více kyslíku než v klidovém stavu. Nedostatečné nebo špatné dýchání snižuje okysličování celého organismu, což vede ke snížení výkonu při cvičení.

Pravidla dýchání při cvičení

Pletete si, ve které fázi se nadechovat a ve které vydechovat? Pravidla dýchání jsou jednoduchá. Při záběru vydechněte, při povolení se nadechněte. Stahování a namáhání svalů (dřep, klik, záběr vesel nebo činek) tedy vždy doprovází výdech, návrat do původní pozice nádech.

Hlavně dýchejte!

Nejhorším způsobem dýchání je dýchání přerušované nebo zadržované. Pokud vás přemýšlení o dýchání stresuje nebo na techniku zapomínáte, přestaňte se na ni soustředit a dýchejte tak, jak jste zvyklí.

Při plavání je technika dýchání nejdůležitější

Jeden druh sportu je na technice a pravidelnosti dýchání přímo založen. Jedná se o plavání. Strach z vniknutí vody do úst nebo nosu vede k přehnanému zvedání hlavy, jenž má negativní vliv na rovnováhu. Technika dýchání je důležitá pro uvolnění, které je základem všech technik plavání. 

Jak se naučit správně dýchat

Málokterý člověk dýchá opravdu správně. Správným dýcháním lze přitom přijímat léčivou energii, která aktivuje očistné procesy v těle a efektivně působí proti stresu. Takovou technikou dýchání je např. rebirthing. Principem rebirthingu je sjednocené dýchání, kdy nádech následuje bezprostředně po výdechu, bez mezer.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies