Umění kojit

Kojení patří k lidstvu už po mnohá tisíciletí, tak proč teď přichází doba, kdy matky to nejlepší co dětem mohou dát, vyměňují za kojeneckou láhev a umělou výživu? Nezapomínejte na to, že mateřské mléko je tím nejlepším vkladem do života dítěte.

Žena kojící dítě

Může za to reklama?

V posledních letech nás obklopují reklamy, ve kterých „odborníci“ tvrdí, že nejlepší kojenecká výživa je ta umělá. Snad jde těmto rádoby odborníkům spíše o výdělek farmaceutických firem než o zdraví narozených dětí? Naštěstí přirozená intuice většiny žen vede k tomu, že především mladé ženy už tolik nepodléhají reklamě a vrací se ke kojení.

Je třeba vědět, že …..

Kojit může téměř každá žena. Situace, kdy to nejde, jsou, ale jde opravdu o výjimečné případy. U prvorodiček je třeba trocha času, aby se kojení „naučilo“. Tady se to může zvrtnout. V porodnicích často není tolik času, někde ani ochoty, aby mamince personál techniku kojení vysvětlil a pomohl jí. Zdravotníci pak tento problém řeší podáváním umělé výživy. Maminka si pak není jistá, zda kojení zvládne, což je příčinou nasazení umělé výživy ihned po příchodu z porodnice. Navíc matka si je jistější i tím, že díky láhvi má přehled o tom, kolik mléka dítě vypije. Možná mu dopřeje odpovídající množství mléka, ale kvalitu určitě ne. Mateřské mléko nedokáže plnohodnotně nahradit umělá výživa z lahve.

Dítě by mělo být k prsu přiloženo do půl hodiny po porodu. Nejde jen o sání dítěte, ale také o produkci hormonů, které tvorbu mateřského mléka ovlivňují

Mateřské mléko je nenahraditelné

Složení mateřského mléka je jedinečné, díky nutričním a imunologickým hodnotám. Kromě těchto důležitých výhod, má i spoustu dalších předností. Nic nestojí, je vždy po ruce, má správnou teplotu a je ho přesně tolik kolik dítě zrovna potřebuje. Všechny děti by měly být kojeny minimálně do šestého měsíce. Potom by postupně měly být zaváděny ostatní složky potravy.

Kojení a jeho výhody i nevýhody

Technika kojení

Základem úspěšného kojení je správná technika. Poloha miminka a maminky je velice důležitá. Můžete kojit vleže a vsedě. Dítě by mělo ležet na boku, tak aby se jeho bříško dotýkalo břicha matky. Pokud je poloha správná, dítě se bude moci dobře přisát. Přikládejte dítě k prsu, ne prs k dítěti. V případě, že technika není v pořádku, dítě saje pouze bradavku, což vede k poškození bradavky. V těchto případech je kojení bolestivé a bradavky mohou dokonce krvácet.

Správná technika vypadá asi takto: dítě má bradu vtisknutou do prsu a široce otevřenými ústy obepíná celý dvorec.

Když je kojení bolestivé

Fenomén BIO

Dnes se to biopotravinami na trhu jen hemží. Věřte tomu, že není žádná více bio potravina, než je mateřské mléko. Nikdo jiný lepší potravinu pro děti nevymyslí. Nenechte se reklamou přesvědčit, že umělá výživa předčí výhody mateřského mléka.

Mastitida - nepříjemnost kojících žen

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies