Co je to vláknina?
Vláknina je nestravitelná složka potravy, která tělem projde, v tlustém střevě vstřebává vodu a odpadní látky a vylučuje je z organismu ven v podobě stolice.
Čím je pro nás vláknina prospěšná?
Vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zpomaluje proces vstřebávání cukru do krve, což vede k udržení hladiny energie. Urychluje proces trávení potravy, pomáhá udržet trávicí systém zdravý a odolný a chrání nás před zácpou a hemeroidy.
Proč je vláknina důležitá při hubnutí?
V žaludku vláknina silně nabobtná a tím potlačuje pocit hladu. Navíc potraviny, které obsahují vlákninu (ovoce, zelenina apod.), vyžadují delší žvýkání, což také prodlužuje pocit nasycení. Vláknina snižuje ukládání tuků a zvyšuje jejich vylučování stolicí.
Jaká je doporučená denní dávka vlákniny?
Denně se doporučuje příjem minimálně 25 gramů vlákniny. Nejvíce vlákniny obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. Pro příklad 100g ovesných vloček obsahuje 9 g vlákniny, rýže loupaná 2,2 g, rýže natural 8,7 g, sójové maso 13 g, sušené švestky 14 g, sušené meruňky 24 g.
Hubnutí bez vlákniny
Pokud nemá váš organismus dostatek vlákniny, zamezujete vylučování odpadních látek z potravy, což může vést k zanesení organismu a následným zažívacím i dalším zdravotním potížím. Špatně fungující trávicí systém pak není schopen zbavovat se přebytečného tuku. Nedostatek vlákniny navíc přispívá ke vzniku rakoviny tlustého střeva.
Jen dieta s dostatkem vlákniny je účinná pro hubnutí!
Pokud chcete hubnout účinně a zdravě, vyměňte bílé pečivo za tmavé a celozrnné, snižte příjem bílé mouky a začleňte do svého jídelníčku také luštěniny. Nezapomínejte na dostatek ovoce a zeleniny.
Diskuze