Vysokohorská turistika v Chorvatsku

Chorvatsko, to nejsou jen krásné pláže, ale i hory a skály, přímo vybízející k horolezectví nebo vysokohorské turistice. Holdujete-li horám, poradíme vám, které v Chorvatsku rozhodně stojí za to navštívit.

Lidé procházející kolem skal, na které lezou horolezci

Horolezectví a vysokohorská turistika v Chorvatsku

Chorvatsko je opravdu ideální pro milovníky aktivní dovolené. Můžete zde kombinovat pobytek na horách s koupáním v moři, poznávat památky nebo třeba vyzkoušet nové vodní sporty.

Kam do hor v Chorvatsku

Národní park Paklenica

Horolezci nejčastěji využívají překrásného pohoří Velebit, konkrétně jedné její části - národního parku Paklenica. Je zde spousta míst vhodných jak pro skalní lezení (kaňon Velká Paklenica, Anica kuk), tak i pro vysokohorskou turistiku (Premužnicova stezka, Velebitská vysokohorská stezka). NP Paklenica najdete v jihovýchodní části Velebitu, nejlepším výchozím bodem je Stari Grad-Paklenica, 45km od Zadaru. Pohoří v této oblasti dosahuje výšky 1 800 m. n. m Kromě překrásných hor a soutěsek se zd nachází i spousta nádherných vodopádů.

Pohoří dostupná z přímořských letovisek

Dalšími vhodnými místy je pohoří Risnjak, dobře přístupné z Chorvatského přímoří, pohoří Velika Kapela s proslulými vápencovými skalami nebo oblíbené pohoří Biokovo, přístupné i z Makarské riviéry. Protože je Chorvatsko státem hornatým, k turistickým stezkám či místům určeným k horolezectví se ale dostanete, ať už budete na dovolené v kterémkoli v přímořském letovisku.

Hory chorvatských ostrovů

Téměř všechny chorvatské ostrovy jsou hornaté, i tady je tedy možností k horolezectví či vysokohorské turistice nespočet. Některé ostrovy jsou dokonce pozůstatky hor, z nichž vyčnívají z moře už jen jejich vrcholky. Nejoblíbenější je pro milovníky hor ostrov Brač s Vidovou horou, ostrov Pag (Sveti Vid) a Rab (hora Kamenjak).

Chorvatsko - důležité informace o zemi

Chorvatsko trochu jinak

Chorvatsko - dálnice a poplatky

Dbejte na zdraví a bezpečnost!

Pro chorvatské hory platí stejná doporučení jako jinde – být připraven na náhlé změny počasí, mít sebou vždy dostatek pití a potravin, nechodit mimo turisticky značené trasy. Ideálním obdobím k návštěvě místních hor je květen nebo září, v létě, období největších veder, totiž při výšlapu či výstupu hrozí vyčerpání a kolaps organismu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies