Vývoj inteligence od pravěku dodnes

Téma inteligence je záhadou i pro neznalejšího vědce. Co to vlastně přesně je, jaký je její vývoj a kam až inteligenční kvocient člověka může zajít? Přečtěte si více v našem článku…
Rubiková kostka

Vývoj člověka od počátku

Poohlédneme-li se hluboko do minulosti, zjistíme, že pravěcí lidé, kteří žili současně na dvou různých místech, a jedna větev měla vyšší inteligenci, přežívala mnohem lépe. Jak je však možné, že několik druhů žijících odděleně, mělo jinak vysoké IQ? Vědci připisují výšku inteligence například větší kapacitě mozku.

 

Vývoj člověka od počátku je velmi složitý a také zdlouhavý, přesto dnes na zeměkouli žijí lidé, kteří mají srovnatelné IQ a výkyvy nejsou tak markantní.

Dítě versus šimpanz

Věděli jste, že šimpanzí mládě se v prvních letech věku vyvíjí inteligenčně mnohem rychleji, než dítě člověka? Vědci si lámou hlavu nad tím, jak je to vůbec možné. Teprve až ve dvou letech dítěte nastává určitý zlom a jeho IQ jde dopředu doslova rychlostí blesku. Další zlom se odehrává v průměru okolo 10 – 11 roku člověka, který je přímo spojován s pubertou dítěte. Posléze se naše inteligence vyvíjí v rovné, stoupající křivce, která nemá žádné extrémní výkyvy jako v dětství.

IQ je důležité

Inteligence je ovlivněna mnohými aspekty, jako jsou například celkové prostředí, zdravotní stav člověka, vzdělání, sociální původ, jeho práce, ale také nabyté zkušenosti nebo vrozené osobní vlastnosti. Lidskou inteligenci může ovlivnit například i tak banální fakt, jako je vrozená zvídavost – ten, kdo ji má, se více zajímá o věci okolo, a tak nabývá další informace, které následně srovnává nebo zpracovává, čímž dochází ke zvyšování nabytých informací, které s výškou IQ souvisejí.

Inteligence a současnost

Některé zdroje uvádějí, že současný člověk využívá pouze jednu sedminu z celkové mozkové kapacity. Co se stane, až bude lidský tvor schopen ovládat a využívat celý svůj mozkový fond, to je zatím ve hvězdách…

 

Tetování a jeho historie

Nejbohatší lidé světa

Květomluva - řekněte to květinou!

Slunce - škodlivé nebo zdraví prospěšné?

Barvy, které léčí...

Šperky podle znamení zvěrokruhu

Trendy design notebooků

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies