Zájmové kroužky rozvíjejí dětskou osobnost

Školní rok by neměl představovat jen návštěvu školy, ale děti by měly mít smysluplně rozvržen čas podle svých zájmů. Z čeho mohou rodiče (a děti) vybírat? Jaký přínos pro děti mají zájmové kroužky?

Děti sedící vedle sebe otočení zády

V září je čas na zájmové kroužky

Září je obdobím, kdy se děti musí „nastartovat” na učení, školu a určité povinnosti. Děti tráví ve škole mnoho času, ale ještě jim pořád zbývá dostatek prostoru pro své vlastní aktivity. Zužitkovat nějakým rozumným způsobem svůj volný čas je důležité, protože dochází k rozvíjení schopností, dovedností i znalostí. A ty se jim budou hodit např. i při pozdějším výběru školy a povolání – otevírají jim tak nový rozhled a možnosti. Také je vhodné dětem zorganizovat volný čas tak, aby co nejméně pocítily nudu či zaneprázdněnost rodičů.

Kde najít zájmové kroužky

Téměř každá základní škola má ve svém repertoáru nabídku nejrůznějších zájmových kroužků, které organizují pedagogičtí pracovníci. Děti se tak mohou potkávat i po skončení školy se svými kamarády a tím upevňovat vztahy mimo školní vyučování. Kroužky často vedou pedagogové, kteří na škole přímo učí a někdy tak může dojít i k propojování a navazování na to, co už děti ve škole poznaly. Navíc děti nemusí dojíždět daleko. Zájmové kroužky organizují také domovy dětí a mládeže nebo základní umělecké školy, které mají pestrou nabídku kurzů a zájmových kroužků.

Zájmový kroužek podle dítěte

Děti jsou do zájmových kroužků zařazovány podle stupně pokročilosti (např. u jazykových kroužků) a dále podle věku. Přijetí do uměleckých nebo sportovních oborů může být podmíněno zvládnutím talentových zkoušek. Individualita dítěte není potlačována, protože lektoři a pedagogové si ponechávají prostor pro to, aby se každému dítěti mohli věnovat individuálně.

Proč jsou zájmové kroužky důležité (pro děti i rodiče)

  • Děti se setkávají se svými vrstevníky a s dětmi, které mají podobné zájmy jako ony.
  • Naučí se hospodařit s časem, využívat svůj volný čas a uvědomovat si své povinnosti.
  • Děti rozvíjejí svůj talent, zručnost, fantazii, znalosti a dovednosti.
  • Zájmové kroužky učí děti zdravé soutěživosti a uvědomění si svých vlastních hodnot.
  • Posiluje se sounáležitost s ostatními dětmi a děti se učí zdravému prosazování.
  • Děti si zvyšují sebevědomí tím, jak se zlepšují v tom, co je baví.
  • Každý pracovně vytížený rodič ocení to, že děti mají náplň ve zbytku volného dne a rozvíjejí se podle svých zájmů.

Talent je třeba rozvíjet (v zájmových kroužcích)

Vyniká vaše dítě v nějakém uměleckém oboru? Zanechává po sobě mnoho pomalovaných papírů? Předstupuje (často) před ostatní děti a baví je? Neobejde se bez sportu? Rádo si zpívá a představuje si svou slavnou hudební éru? Pak volte umělecké obory výtvarné, hudební, sportovní či dramatické. Nenechte zahálet tvořivé dovednosti dítěte a podpořte jeho talent a kreativitu.

Není to slavné s talentem? Hledejte mezi zájmovými kroužky dál

Vaše dítě nemusí mít jen talent, aby se mohlo úspěšně účastnit zájmových kroužků. Mnoho kroužků učí děti znalostem a dovednostem, které mohou velmi dobře uplatnit. Může se jednat o počítačové kurzy, kurzy, kde se učí cizím jazykům, ručním pracím apod. Bavit je může i výuka moderních tanců, jízda na koních, jóga pro děti… Konečně se mohou také připravovat i na přijímací zkoušky.. ale to už záleží na nich, jestli je to bavit bude. Není dobré, když je dítě nuceno do něčeho, co opravdu nechce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies