Zeleninový koláč
Kateřina Řehořová
22.08.2006
Koláč patří k oblíbeným sladkým pochutinám. Ale co si tak „okořenit” koláč nějakou tou zdravou zeleninou? Zeleninový koláč obsahuje zdravou zeleninu a tělo dobře nasytí..
Ingredience na kynuté těsto
Na kynuté těsto si připravíme čtvrt litru mléka, 1 kostku droždí, 300 g hladké mouky, půl lžičky soli, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, tuk na vymazání plechu.
Na zeleninový koláč bude potřeba nejen zelenina
8 vajec, 500 g mrkve, sůl, 1 kg brokolice, pepř, 1 kelímek smetany na šlehání, 300 g plísňového nebo ovčího sýra, 2 lžíce rajského protlaku
Jak si připravit zeleninovou pochoutku
- Ohřejeme si mléko na těsto. Rozdrobíme do něj droždí a necháme rozpustit.
- Přidáme mouku a sůl a vmícháme kvásek.
- Poté do těsta vmísíme tuk.
- Těsto necháme asi 20 minut kynout na teplém místě.
- Mezitím si uvaříme vejce natvrdo.
- Mrkev a vejce nakrájíme na kousky a brokolici rozebereme na růžičky.
- Zeleninu povaříme asi 10 minut v osolené vodě a necháme ji okapat.
- V zahřáté smetaně necháme rozpustit sýr a přidáme sůl a pepř.
- Vykynuté těsto vyválíme, rozložíme na vymaštěný plech a potřeme rajským protlakem.
- Navrch rozložíme zeleninu, vejce a zalijeme sýrovou omáčkou.
- V předehřáté troubě pečeme asi 40 minut při teplotě 200 °C.
- Na posledních 20 minut zakryjeme povrch pergamenovým papírem.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
4.0
Počet:
1
Nejlepší:
4
Nejhorší:
4
Diskuze