Země neobvyklých klimatických podmínek

Stěžujete si na výrazné teplotní výkyvy, které dorazily i k nám? Pak si přečtěte o nejchladnějších a nejteplejších místech na zemi. Rázem vám dojde, že jste vlastně dítětem Štěstěny.
Osoba kráčející po vysokých horách

Nejchladnější zemí je Antarktida

Nejchladnějším a největrnějším kontinentem světa je Antarktida, rozprostírající se po jižním pólu Země. Obloha je zde převážně bezoblačná, srážky minimální. Sníh, který znáte z televizních záběrů nebo učebnic, je ve skutečnosti přivátý větrem. Vítr někdy dosahují síly uragánu. Průměrná teplota se pohybuje od -40°C do -70°C, rekordně nejvyšší teploty dosahují až -90°C. Vzhledem k drsným klimatickým podmínkám je země neobydlená – dočasně ji obývají pouze vědečtí pracovníci ve speciálních polárních stanicích.

Nejvíce prší na Havaji

Nejdeštivějšími místy na zemi jsou tropické oblasti. Mimo ně vyniká neuvěřitelným množstvím srážek také novozélandský fjord zvaný Milford Sound - prší tu až 300 dní v roce. Absolutní rekord ale drží stát Kuauai na Havajských ostrovech. Na návětrných svazích sopky Waialeale prší neuvěřitelných 350 dnů v roce.

Tipněte si, kde leží nejzasněženější místo světa

Vyhaslá sopka Mount Rainier leží v americkém státě Washington. Měří 4 392 m. n. m. a ročně zde spadne 31 metrů sněhových srážek.

Egypt - nejteplejší a nejsušší

Nejteplejší a nejsušší zemí je Egypt. Na některých místech neprší několik let. Rekordy v nejvyšších teplotách dlouhodobě boří poušť Sahara, kde se teploty pohybují až okolo 70°C.

Země s nejvýraznějšími výkyvy klimatu

Největší výkyvy klimatu zaznamenává v posledních letech Grónsko. V únoru roku 2005 byly teploty v Grónsku dokonce vyšší než v jižních zemí Evropy. Na západním pobřeží ostrova zde naměřili rekordních 16°C, čímž teplota překonala dlouhodobý normál o celých 40 stupňů Celsia. Tyto teplotní výkyvy svědčí o hlubokém rozvratu klimatického systému.

Klimatické zvraty zasáhly téhož roku i Afriku. Na severu Alžírska se objevila sněhová vánice! Spousta domů postavených z lehkých materiálů se pod tíhou sněhu se zřítila.

Další zajímavosti ze světa

Nejkurióznější hotely světa

Nejkurióznější muzea světa

Chanuka – židovské Vánoce

Nejbohatší lidé světa


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies