Žlučník, žlučníkové kameny a žlučníkový záchvat

Žlučníkové kameny patří mezi nejčastější onemocnění trávicí soustavy. Více jsou jimi postiženy ženy a jejich hlavní příčinou je kromě hormonálních změn především nevhodná, tučná strava a stres.

Muž s opřenou rukou o své čelo

Žlučník

Žlučník je váček bramborovitého tvaru uložený na spodní straně jater. Slouží jako zásobník žluči, kterou produkují játra. Hlavním úkolem žlučníku je rozmělňovat tuky a tím napomáhat jejich trávení.

Žluč

Žluč je hořká žlutohnědá nebo žlutozelená tekutina, kterou vytvářejí játra, ale ukládá se ve žlučníku. Denně se vytvoří asi půl litru žluči. Jejím úkolem je rozkládat potravu procházející dvanáctníkem, aby se dala strávit a vstřebat. Žluč také pomáhá neutralizovat jedovaté látky.

Žlučníkové kameny

Žlučníkové neboli žlučové kameny jsou malé, tvrdé valounky tvořící se ze žluči ve žlučníku nebo žlučovodech, které odvádějí žluč z jater. Kámen může ve žlučovodu uvíznout a způsobit žlučníkovou koliku, která se projevuje silnou bolestí v nadbřišku. Pokud se kameny zaklíní ve žlučovodu, zabrání tím odtoku žluči a mohou způsobit žloutenku.

Příznaky žlučníkových kamenů

Přítomnost žlučníkových kamenů signalizují pocity nadýmání, říhání, pocity předčasné plnosti, průjem. Hlavním příznakem jsou však prudké záchvaty bolesti v nadbřišku, které často předchází ztráta chuti, nevolnost a napětí pod žebry (tzv. žlučníková kolika).

Žlučníková kolika neboli žlučníkový záchvat

Během žlučníkového záchvatu je žluč vydávena z dvanáctníku do úst. Mnozí mylně označují jako žlučníkový neboli žlučový záchvat nevolnost při překyselení žaludku (pálení žáhy). Žlučníkovou koliku však kromě nevolnosti obvykle provází také zvracení. Nejdříve vychází jídlo, poté hlen a žluč a někdy dokonce i malé žlučové kamínky. Bolest může vystřelovat až do zad.

Jak žlučníkové kameny vznikají?

Žlučové kameny vznikají, dojde-li k nerovnováze mezi jednotlivými složkami žluče. Např. při nadbytku cholesterolu již nejsou žlučové kyseliny schopny udržet cholesterol v tekutém stavu a ten se začne shlukovat a krystalizovat.

Rizikové faktory vzniku žlučových kamenů

Výskyt žlučových kamenů se zvyšuje s přibývajícím věkem. Na jejich tvorbu mají vliv hormonální změny v období těhotenství, menstruace nebo klimakteria, proto je častější výskyt žlučníkových kamenů u žen. Velkým rizikovým faktorem je dále strava s vysokým obsahem tuků a cukrů a přítomnost některých jiných chorob (např. onemocnění jater). Na vzniku žlučových kamenů se podílí i stres.

Léčba žlučníkových kamenů

Pokud se malé žlučové kameny dostanou do střeva, odejdou samovolně ven stolicí. Některé zůstanou ve žlučníku léta a nezpůsobují žádné potíže. Kameny, které způsobují bolesti nebo zánět, je třeba odstranit chirurgicky. 

Operace žlučníku

Při výskytu žlučových kamenů, žlučového písku, zánětu či nádoru žlučníku se provádí operace žlučníku. Pomocí laparoskopie se dnes odstraňují nejen žlučové kameny, ale i celý žlučník. Do místa po žlučníku se zavádí drén, který se však odstraňuje hned druhý den po operaci. Pacient je při nekomplikovaném pooperačním průbehu obvykle propuštěn čtvrtý den po operaci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies