AIDS HIV PŘÍZNAKY

Kde se vzal virus HIV? Proč se AIDS rozšířil právě v této době? Jak se můžu nakazit virem HIV? Přenáší se AIDS slinami nebo slzami? Kdy bych si měl(a) nechat udělat test?Jak je to s epidemií AIDS v ČR?
Usmívající se žena s fialovými vlasy

AIDS, příznaky AIDS

  • A = Acquired = získaný během života, způsobený virem
  • I = Imunne = selhání obranyschopnosti, oslabení organismu
  • D = Deficience
  • S = Syndrome = syndrom, příznaky typické pro určité onemocnění

AIDS = Syndrom získaného selhání imunity

  • H = Human = lidský
  • I =Immunodeficiency = chybějící obranyschopnost
  • V = Virus = virus

HIV = Virus lidského imunodeficitu

Přestože bylo dosaženo velkého pokroku v boji proti AIDS, nepodařilo se dosud najít žádnou vakcínu nebo lék, který by ho mohl vyléčit. Jediná zbraň proti této smrtelné nemoci je zatím pouze prevence, tzn. Odpovědný sexuální život a vyhýbání se drogám. Podle posledních odhadů zemře do konce tisíciletí na AIDS velmi mnoho lidí, z toho polovina se ještě neinfikovala virem HIV. Dávej si proto pozor, aby ses také neocitl(a) mezi tou, zatím zdravou, polovinou, a nepodepsal(a) sis tak sama rozsudek smrti.

Kde se vzal virus HIV?

Existují dva typy virů - HIV 1 a HIV 2. Ten první se pravděpodobně mezi lidi dostal ze šimpanze, ten druhý, který se obtížněji přenáší a trvá déle než se projevují nemoc AIDS, se patrně přenesl na člověka z africké opice.

Proč se AIDS rozšířil právě v této době?

Existuje několik domněnek, ale nejpravděpodobnější vysvětlení je následující: viry HIV existují už velmi dlouho, ale teprve v poslední době se hodně uvolnil sexuální život, narkomani používají stejné jehly a injekční stříkačky.

Jak se můžu nakazit virem HIV?

  • Pohlavní styk je nejčastějším způsobem přenosu, ať se jedná o styk s homosexuály, bisexuály nebo heterosexuály. Vir HIV je totiž obsažen v tělních tekutinách - krvi, spermatu a vaginálních sekretech. Riziko nakažení stoupá s počtem pohlavních styků, ale to neznamená, že se nemůžeš nakazit pouhým jediným, a třeba i prvním, sexuálním stykem. Největší pravděpodobnost přenosu je análním stykem, protože sliznice konečníku je snadno zranitelná, a tím pádem dochází k přímému styku spermatu s krví. U dívek se , vzhledem ke krvácení, za nejinfekčnější období pokládá menstruace. Teoreticky může dojít k přenosu HIV i při orálně-genitálním stykem (mezi ústy a pohlavním orgánem), a to v případě poranění sliznice úst. Nakazit se nemůžeš při hlubokém líbání ani při vzájemném masturbování s partnerem.

 

  • Další způsob přenosu je krví - transfůzí, infikovanými injekčními stříkačkami a jehlami a z těhotné ženy na dítě. K nakažení transfůzí dochází dnes už opravdu výjimečně, protože v naší republice jsou od roku 1987 všechny vzorky krve kontrolovány. Společné používání injekčních stříkaček a jehel mezi narkomany znamená naprostou pohromu, je-li někdo z nich nakažen virem HIV. Neplatí to jenom pro narkomany, ale třeba i pro sportovce, kteří si píchají steroidy. Hodně lidí má obavy z nákazy při návštěvě tetovacího studia, před propichováním uší, ale jestliže jsou dodržena všechna hygienická pravidla, není se čeho obávat. Nakažená těhotná žena přenáší nákazu na své dítě asi ve 20-30% případů. Dítě může být nakaženo v průběhu těhotenství nebo při porodu.

Přenáší se AIDS slinami nebo slzami?

Nemůžu se nakazit při bodnutí komárem? Přenášejí virus domácí zvířata? Virus je sice obsažen ve všech tělních tekutinách (tedy i ve slinách a slzách), ale není znám žádný případ přenosu tímto způsobem. Při přátelském políbení na tvář nebo ústa ti žádné nebezpečí nehrozí. K nákaze nedojde ani tehdy, jestliže použiješ příbor nebo sklenici, na které jsou infikované sliny. Při běžném lidském styku nedojde k přenosu. Také nebyl zaznamenán žádný případ přenosu AIDS komárem nebo jiným hmyzem. Na otázku, jestli domácí zvířata mohou přenášet virus je jednoznačná odpověď : NE! Psi, kočky ani jiná domácí zvířata nejsou nosiči viru a tím pádem ho nemůžou ani přenášet. U koček se občas objevuje onemocnění, které je podobné AIDS. Je způsobeno virem FIV, ten se ale na člověka nepřenáší, takže o takto nemocné zvířátko můžeš bez nebezpečí nákazy pečovat.

Můžu se nakazit při dárcovství krve?

Při dárcovství ti nehrozí nebezpečí infekce, protože při odběru se používá sterilní materiál určený na jedno použití. Co to znamená být séropozitivní Pozitivní výsledek znamená, že pacient je infikován virem HIV, ale nemusí se u něj projevovat příznaky nemoci AIDS. Pozitivní člověk je nosič viru a může ostatní nakazit svou krví a pohlavními sekrety.

Může se vyskytnout falešná negativita nebo pozitivita - špatný výsledek testu?

S falešnou pozitivitou se už prakticky nesetkáváme, protože výsledky testů se několikrát opakují. S falešnou negativitou se setkat můžeme, protože když si necháš udělat test na AIDS pár dní po nechráněném styku, nemáš v organismu ještě vytvořené protilátky na vir. Ten se vytvoří zhruba za 3 týdny až 3 měsíce, ve výjimečných případech to může trvat dokonce půl roku i déle. Takže do té doby se výsledky testů jeví jako negativní, přestože můžeš být infikována virem HIV.

Kdy bych si měl(a) nechat udělat test?

Vyšetření je povinné pouze u dárců krve, orgánů a spermatu, v ostatních případech záleží jen na tvém uvážení. Test by sis měla určitě nechat udělat, jestliže jsi měla nechráněný pohlavní styk, chceš začít spát se svým klukem nebo ses rozhodla mít dítě. Nezapomeň, že test by sis měla nechat udělat nejméně po 3 měsících od nechráněného styku, protože během této doby se nepřítomnost viru nedá zjistit. Než půjdeš na test, musíš provozovat jenom chráněný styk, protože jinak by byl výsledek zavádějící. Také bys v tomto období neměla darovat krev.

Kde si můžu nechat udělat test, potřebuji k tomu doporučení obvodního lékaře, kolik to stojí?

Test si můžeš nechat udělat bez doporučení lékaře. V celé republice se provádí vyšetření bezplatně a anonymně. Poradny pro HIV/AIDS jsou ve všech okresních a krajských hygienických stanicích.

Jak je to s AIDS ve světě?

Počet lidí nakažených virem i nemocných AIDS rok od roku stoupá. V roce 1990 bylo ve světě nejméně 400.000 lidí nemocných AIDS, v roce 1995 už 1.000.025 lidí , a to jsou pouze nahlášené případy - skutečný počet je odhadován na 4.5 miliónu. Podle odhadu bude v roce 2000 12-18 miliónů nemocných AIDS a infikovaných 30-40 miliónů. To je nepředstavitelné množství lidí. Představ si zhruba 3 naše republiky nakažených lidí. Nejvíc nakažených je v Africe, dále pak vedou Spojené státy, pak je na řadě Evropa. V poslední době se AIDS rozmáhá i v jihovýchodní Asii.

Jak je to s epidemií AIDS v ČR?

K poslednímu říjnu 1997 bylo u nás zaznamenáno 352 případů nakažení virem HIV, z toho 103 lidí už onemocnělo AIDS a 64 pacientů zemřelo. Musíš si uvědomit, že to jsou pouze zjištěné a podchycené případy. Skutečné množství nositelů viru HIV je mnohonásobně vyšší. Nejvíce ohrožení jsou lidé v Praze, protože tam je zaznamenaných nejvíc případů (nadpoloviční většina). To ale neznamená, že když bydlíš jinde, tak se můžeš oddávat bezstarostnému sexu a nemusíš se strachovat o svůj život. Musíš se naučit, že sex a prezervativ k sobě neodlučitelně patří.

Když se nakazím virem HIV, za jak dlouho onemocním AIDS?

Lidé, kteří se nakazili virem HIV, nemusí vždy onemocnět AIDS. 60% lidí do 10 let onemocní a zhrotí se jim imunitní systém, u 20% lidí se projeví vedlejší příznaky onemocnění a u 20% se neprojeví žádné příznaky. AIDS je ale nemoc známá posledních pár let, proto nemůžeme přesně říct, že lidé, u kterých se dosud neprojevili žádné příznaky onemocnění, zůstanou zdraví. Naopak se můžeme domnívat, že nemoc se u nich projeví později.

Proč se u některých lidí neprojeví příznaky AIDS?

Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď. Snad je to tím, že někdo má dispozice bránit se některým onemocněním a stejně tak i AIDS.

Jaké jsou vedlejší příznaky AIDS?

  • Hlavní přetrvávající příznaky infekce jsou:
  • zvětšení mízních uzlin na několika místech na těle trvající déle než 3 měsíce (uzliny jsou např. na krku, v tříslech a v podpaží)
  • nevysvětlitelná a dlouhotrvající horečka a noční pocení, - úbytek hmotnosti přesahující 10% tvoji hmotnosti, - bolestivé puchýřky na kůži
  • přetrvávající průjmy

Pozoruješ -li u sebe některý z těchto příznaků, neznamená to hned, že máš AIDS, protože takto se projevuje i plno jiných onemocnění.

Jak vypadá pokročilé stádium AIDS?

Není to nic pěkného, protože většina nemocných snadno podléhá nádorovým onemocněním. Také se jim na kůži začínají objevovat fialové až hnědé skvrny (léze), které později napadají i většinu vnitřních orgánů (lézí sis mohla všimnout na kůži Toma Hankse ve filmu Philadelphia, kde hrál advokáta nemocného AIDS). Bakterie a parazité, kteří za normálních okolností nevyvolávají žádné onemocnění a organismus si s nimi dokáže hravě poradit, mohou vést u člověka s AIDS až k smrti. Vir Hiv může působit i na nervový systém a způsobit tak výpadky paměti, pomatenou mluvu, nekontrolovatelné pohyby, nesmyslné chování apod.

Jestliže jsem HIV pozitivní a čekám dítě, bude také postižené?

U 20-30% novorozenců se do 8 měsíce vyvine AIDS, jestliže k tomu do té doby nedojde, stane se dítě pravděpodobně negativní.

Moje sestra má AIDS, jak se k ní mám chovat, nenakazím se od ní?

Nemusíš vymýšlet žádná zvláštní opatření, stačí dodržovat běžnou hygienu. Nehrozí ti žádné nebezpečí nákazy na záchodě, políbením na tvář, nádobí po sestře můžeš klidně umýt s ostatním nádobím. Trvalý kontakt s postiženým člověkem nevede k infekci. Pozitivní člověk může dál chodit do školy nebo do práce - pokud mu to zdravotní stav dovolí. Není pro okolí nebezpečný, jestliže dodržuje všechna hygienická pravidla. Také se může dál věnovat sportu, ale pouze v případě, že nemůže dojít ke krvavým zraněním ( např. box, fotbal, ragby).

Můj přítel mi říká, že sex s lidmi v našem věku není vlastně tak nebezpečný. Je to pravda?

To je přece hloupost. Právě lidé ve věku od 15 do 30 let jsou nejvíce ohroženi. Jedním z posledních případů je sedmnáctiletá dívka, kterou nakazil její stejně starý přítel. To je myslím dostatečné vysvětlení, proč bys i ty měla se svým přítelem používat prezervativ.

Jak se má prezervativ správně používat?

Vyberte si raději lubrikovaný prezervativ. Sáček se opatrně otevře (pozor na protržení - např. o prstýnek), stiskne se konec prezervativu, aby z něj unikl vzduch a postupně se navléká na ztopořený penis až k jeho kořeni. Po skončení styku musí přítel prezervativ tahem sundat za jeho konec, dokud je penis ještě v erekci - jinak by mohlo dojít k úniku spermatu. Pak prezervativ vyhoďte, protože všechny typy jsou určeny pouze na jedno použití. První pokusy při navlékání prezervativu nemusí být vždy nejpříjemnější, proto by měl tvůj kluk navlékání „natrénovat“. Při nasazování kondomu před stykem můžeš svému klukovi pomáhat, uvidíte, že to bude příjemnější pro vás oba. Existuje ještě tzv. dámský prezervativ. Je to jemný plastikový sáček, který je, stejně jako klasický prezervativ, určený na jedno použití.

SEDMERO O AIDS

  1. AIDS je výsledkem zničení obranného systému virem HIV
  2. U člověka, který je infikován virem HIV nemusí dojít k onemocnění AIDS, ale přesto dál šíří virus HIV
  3. Hlavní způsoby přenosu jsou: sexuální styk, přenos krví a z pozitivní matky na plod
  4. Infekce se neomezuje jenom na tzv. rizikové skupiny (narkomani, homosexuálové, bisexuálové, prostitutky), ale rozšiřuje se na nás všechny
  5. Ještě se nenašla žádná účinná léčba ani vakcína
  6. Jedinou zbraní je zatím jedině prevence
  7. Neber drogy(nebo alespoň nepoužívej společné jehly a stříkačky) a buď svému příteli věrná (případně používej vždy prezervativ)

HISTORIE AIDS

  • 1981 - první údaje o infekčním onemocnění, které se přenáší krví a sexuálním stykem
  • 1983 - popsání viru HIV v Pasteurově institutu v Paříži
  • 1984 - první izolace viru HIV
  • 1985 - ve Francii se začíná kontrolovat krev určená k transfůzím
  • 1986 - objevení viru HIV 2
  • 1987 - povinná kontrola všech krevních vzorků určených k transfůzím u nás
  • 1991 - 1993 - první pokusy s vakcínami na člověku

O AIDS se mluví v poslední době stále častěji, takže musí vyvolávat strach snad v každém z nás. Jestliže si myslíš, že jsi ve věkové skupině, která ještě není AIDS nakažena, a proto nechráněné pohlavní styky s tvými vrstevníky neznamenají pro tebe žádný riziko, jsi na velkém omylu. Uznej, že mladí lidé celkem často střídají partnery a podceňují riziko, že zrovna „tenhle nádherný kluk“ by mohl být infikován, takže mezi náctiletými je pravděpodobnost nakažení obrovská. Nejvíc nositelů viru HIV je právě mezi lidmi ve věku 15 až 30 let. Dávej si pozor s kým spíš, abys jednoho dne nezjistila, že řada nositelů viru HIV se rozšířila o další oběť.

Více informací naleznete ZDE. http://www.aids-hiv.cz

Další pohlavně přenosné nemoci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.7 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies