Amsterdam – město jedinečné atmosféry

Amsterdam je hlavním a také největším městem Nizozemska, které připomíná svým množstvím kanálů italské Benátky. Na své si zde přijdou milovníci kultury, romantiky, sportu, erotiky a nebo také marihuany.

Plavba lodí v Amsterdamu

Všeobecně o Amsterdamu

Amsterdam je hlavním a největším městem Nizozemska, ve kterém žije přibližně 1,4 miliónů obyvatel. Je významným obchodním a kulturním centrem země. Amsterdam Má vše, co si návštěvník moderního velkoměsta může přát - od historických a kulturních památek, přes mezinárodní módní butiky, až po mnoho zábavních podniků.

Zajímavá Amsterdamská muzea

V Amsterdamu nalezneme Rijksmuseum (nalezneme zde slavnou Rembrandtovu Noční hlídku, další jeho díla jsou umístěna v muzeu Rembrandthui), Van Goghovo muzeum (zde naleznete nejpočetnější sbírku slavného malíře Vincenta van Gogha), muzeum námořnictví, muzeum marihuany, muzeum diamantů a nebo muzeum erotiky. V Amsterdamu nalezneme také jednu z nejstarších brusíren diamantů v Amsterdamu, založenou v roce 1840 - Coster Diamonds. Brusírna nabízí bezplatné prohlídky. Pokud na to máte, tak si zde můžete zakoupit i nějaký ten diamant.

Pro zajímavost:

Z Amsterdamu například pochází nejvzácnější drahokam na korunovačním žezle Velké Británie.

Nemo – naučné středisko vědy a techniky

V budově ve tvaru lodě se nachází naučné středisko vědy a techniky. Návštěvníci si zde mohou exponáty nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. Spatřit tu můžete výrobnu kuliček nebo třeba oddělení zaměřené na zvuk a světlo. Ze střechy se navíc naskýtá nádherný pohled na město.

Královský palác a náměstí Leidseplein

Velice rušnými centry jsou náměstí Dam s královským palácem (původně sloužil jako radnice a sídlo magistrátu i městského soudu) a náměstí Leidseplein, kde můžete v jakékoliv roční době potkat pouliční hudebníky z různých koutů světa.

Amsterdamské hlavní nádraží a kostel svatého Nicolase

Amsterdamské Hlavní nádraží (Central Station) je svým vzhledem velmi podobné Rijksmuseu. To také bylo hlavním záměrem architekta obou významných budov - Petruse Cuyperse. Naproti hlavnímu nádraží se nachází velký kostel, který je zasvěcený svatému Nicolasi. Je to velice krásná a majestátní budova, která rozhodně stojí za návštěvu.

Buddhistický chrám v centru Amsterdamu

V samém centru Amsterdamu narazíte mimo jiné i na buddhistický chrám. Nachází se v jakési malé čínské čtvrti, nedaleko od Hlavního nádraží.

Tuschinski Theater

Amsterdamské Tuschinského divadlo je jedním z nejkrásnějších na světě. V současné době slouží spíše jako kino s více než 1000 místy k sezení. Je zajímavé nejen svým zevnějškem, ale také interiérem. Opona v kině představuje čtyři živly - vodu, oheň, vzduch a zemi. Dvě figury uprostřed nesou oslňující slunce, které symbolizuje světlo filmového projektoru.

Specifické coffeshopy

Turisticky atraktivní jsou i speciální kavárny (tzv. coffeshopy), ve kterých se prodává marihuana. V Amsterdamu je jich opravdu hodně. Některé coffee shopy jsou jen malé prodejny, jiné několikapatrové kluby. Ve většině z nich neprodávají alkohol.

Tipy pro milovníky romantiky

Milovníky romantiky zajisté okouzlí kanály (zvané Grachty) lemované úzkými domy ze 17. století s velmi strmými schodišti, které můžete proplout na speciálních loďkách.Většina projížděk trvá asi hodinu a trasa vede historickým srdcem města až do moderního přístavu. Velmi romantická je také Ulička červených luceren.

Vondelpark

Oblíbený amstrodamský park se rozprostírá na ploše 45 hektarů. Byl založen v polovině 19.století a svůj domov tu nalezla řada druhů rostlin a zvířat. Často se tu pořádá bezplatná hudební produkce.

Milionářský veletrh

Každoročně se v Amsterdamu pořádá Milionářský veletrh (Milionair Fair), který se od své premiéry v roce 2001 těší velké oblibě mezi místní smetánkou i běžnými lidmi. Je považován za jednu z nejprestižnějších a nejexkluzivnějších akcí z veletrhů luxusu.

Nizozemí - důležité informace o zemi

Holandská města

Dovolená léto 2006 - Holandsko

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies