Cena za krásu

Skoro každá žena si přeje být krásná a spousta z nich je pro to schopná udělat téměř cokoli. Málokdo už se ale zamýšlí nad tím, jaké to má negativní následky.

Nápis s krví na zdi

Starosti a úpadek

Začněme třeba u lidí, kteří se dobrovolně zkrášlují. Není žádnou záhadou ani tajemstvím, že dlouhodobé intenzivní používání zkrášlovacích prostředků poškozuje pleť i vlasy. Ano, můžete to minimalizovat používáním jen těch nejlepších "přírodních" přípravků a ještě k tomu s mírou, navíc společně s různými hojivými balzámy. Faktem ale zůstává, že kdybyste svoji pleť a vlasy radši nechaly na pokoji tak jak jsou a soustředily se například radši na výživu, vydržely byste déle s přirozeným mladistvým vzhledem. Kvůli kosmetice bude váš zevnějšek stárnout rychleji a pak budete potřebovat stále více a více kosmetiky, abyste to zvrátily, čímž to dál urychlíte, a tak dál, až už vám pomůže leda tak plastická operace nebo prostě rezignujete. Nejlogičtější přístup je zkrátka používat co nejméně kosmetiky co možná nejvyšší kvality - pokud chcete v konečném součtu dlouho dobře vypadat s minimálními náklady a nežádoucími následky. Zamyslete se tedy radši nad tím, co opravdu potřebujete a co už je opravdu navíc.

Bolest a týrání

Ne všechno je ale na zkrášlování dobrovolné, a už vůbec ne pro všechny. Aby se mohl nějaký nový kosmetický produkt začít prodávat lidem, je nezbytné nejdřív jej otestovat na zvířatech. To jim často způsobuje značné utrpení, které také obvykle vede k nemoci nebo smrti. Aby nedošlo k omylu - nesnažím se tady obhajovat vegetaríánství nebo tvrdit, že testování léků na zvířatech je špatné. Mimo jiné proto, že jak jezení masa, tak vědecký výzkum, jsou morálně i racionálně snadno obhajitelné činnosti - živočichové v přírodě jedí maso běžně, protože jim to umožňuje přežít a dává jim to sílu, no a testování nových léků zase zachraňuje životy, a to i ty zvířecí. Zabíjení kvůli přežití je nevyhnutelné, ale zabíjení kvůli tomu, abyste líp vypadali... Nejen že to není nevyhnutelné, ale proč by to mělo být vůbec potřeba? Zabíjení zvířat kvůli oblečení, které neslouží k ochraně před nežádoucími vlivy prostředí, je už tak na hraně, ale tohle tu hranici docela jasně překračuje. Nakonec je ale jen na vás a vašem svobodném rozhodnutí, jakým člověkem chcete být.

Nemoc a smrt

Nejen zvířata však kvůli "kráse" trpí - týká se to i lidí. A obojí se děje kvůli hromadné duševní poruše běžně nazývané "móda". Nemyslím to zle, ať si každý dělá, co ho baví, ale objektivně vzato se to jinak nazvat nedá - je to ostatně bezesporu iracionální, obsesivní a nutkavý způsob chování, vedoucí k sebepoškozování a různým společensky škodlivým jevům. Když móda nahodile rozhodne, že krásné je být hubený, objeví se epidemie poruch příjmu potravy. Kdyby móda rozhodla o opaku, vedlo by to nepochybně k epidemii obezity. Když je najednou "in" kůže z tuleních mláďat nebo purpurová barva z jistého druhu škeblí, hrozí těmto druhům okamžité vyhynutí. Pokud se móda rozhodne, že krásné a cool je probodávání jazyka kovovými předměty, hromady lidí si rády vymlátí zuby a způsobí rozličné infekce. A tak je to pořád dokola - korzety a ztráta schopnosti páteře podepírat váhu těla, glorifikace výšky postavy a lámání a prodlužování kostí asijských dětí, posedlost malými nožkami a deformace až amputace prstů na nohou... Všechny kultury ve všech epochách měly něco opravdu vyšinutého za krásné a ta naše není žádnou výjimkou, spíše naopak. Být krásná je fajn, ale nenechte se zblbnout a nežeňte to do extrému - jsou i jiné věci v životě, na kterých záleží víc.

Baví vás rychlovky? Proč ne?

Vnitřní krása - fakta a fikce

Elixír věčného mládá na dosah

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies