Cestujeme za teplem na Liparské ostrovy

Souostroví Lipari leží nedaleko Sicílie. Výjimečné je zejména pro svou sopečnou činnost. Koupání v sirných jezerech a bahenních koupelích nebo pozorování činné sopky na ostrově Stromboli vám zajistí dovolenou, na kterou nikdy nezapomenete.
Pohled na činnou sopku  na ostrově Stromboli

Liparské ostrovy leží ve Středozemním moři nedaleko ostrova Sicílie. Pojmenované jsou podle hlavního ostrova Lipari. Kromě něj ostrovy zahrnují ještě dalších šest ostrovů: Vulcano, Stromboli, Panarea, Salina, Alicudi a Filicudi. Od roku 2000 je souostroví zapsáno na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Ostrov Vulcano - malé italské lázně

Největším lákadlem ostrova je bezesporu kráter Gran Cratere. Erupční činnost na ostrově skončila v roce 1890, sopečné plyny jsou ale aktivní dodnes. Vyvěrají z mořského dna a poskytují tak nezapomenutelný zážitek. Stejně lákavé jsou místní bahenní koupele a sirná jezírka. Obojí vyniká blahodárnými zdravotními účinky – léčí zejména kožní a revmatické potíže. Ostrov Vulcano si zamilujete nejen pro svou divokost, ale také pro překrásné přírodní scenérie, pláže s černými pískem, romantická zákoutí a ještě romantičtější vesnice a města.

Nezapomenutelná dovolená na ostrově Lipari

Hlavní ostrov celého souostroví. S počtem 10 000 obyvatel také nejlidnatější. Stejně jako ostrov Vulcano je vnitrozemí ostrova hornaté, s řadou sopečných kuželů. K poslednímu výbuchu zde došlo před 1 500 lety. Pozůstatkem sopečné činnosti jsou léčivé teplé prameny, ale také ložiska obsidiánu a pemzy, které se zde těží dodnes. Na ostrově Lipari se můžete procházet rušnými městy i malými vesničkami, navštívit pevnost s majestátní katedrálou San Bartolomeo nebo si prohlédnout pozůstatky starověkých osídlení a dovědět se o nich něco také v místním archeologickém muzeu.

Ostrov Stromboli s činnou sopkou

Největší atraktivita Lipanského souostroví. Stejnojmenná sopka je nejaktivnější v Evropě. Z bezpečné vzdálenosti zde můžete pozorovat erupci, která probíhá přibližně každých 15 minut nebo pod dohledem průvodce podniknout tříhodinový výstup k vrcholu sopky. Obyvatelé žijí ve vesnicích na okraji ostrova.

Starobylá Panarea

Ostrov Panarea kdysi spolu s ostatními ostrůvky tvořit jediný velký ostrov. Jedinečný je zejména pro zdejší archeologický objev – v roce 1948 byly na mysu Punta Milazzesse odkryty základy 23 domů z doby bronzové.

Ostrov Filicudi s bizarními útesy

Ostrov se skládá ze tří vyhaslých kráterů. Stejně jako u ostrova Panarea najdete i zde vykopávky dokazující osídlení ostrova již v době bronzové. Úchvatné jsou také místní jeskyně a pobřeží s bizarními útesy.

Pochutnejte si na Alicudi

Další ostrov s bohatými nalezišti. Obyvatelé se živí zejména rybolovem a pěstováním oliv a kaparů.

Salina láká dobrodruhy

Ostrov s divokou vegetací, Charakteristickou tvář tvoří dva kužele vyhaslých sopek oddělené zeleným údolím. Pro svůj členitý terén si ostrov zamilují zejména zdatní cyklisté a dobrodruzi. 

Další překrásná místa ve Středozemním moři

Letní dovolená - Baleáry

Malta a par tipů na cesty

Lefkada – perla řeckých ostrovů

Zakynthos – ostrov vůní

Kréta – ostrov slunce

Řecko – ostrov Kos


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies