Chcete přestat žárlit? Změňte přístup k sobě samé

Žárlivost ničí vztahy i nás samotné. Kde se v nás ale bere a jak s ní zatočit? Opravdu platí, že kdo nežárlí, nemiluje?

Hledící žena na dvojici držící sklenice šampaňského

Žárlivost - ctnost nebo slabost?

Taky tvrdíte, že kdo nežárlí, nemiluje? Zvláštní, že toto heslo hlásají většinou jen ti, kteří sami žárlí. Izraelští psychologové tvrdí, že za žárlivostí stojí hormon oxytocin, tzv. hormon lásky – jak je ale potom možné, že někteří zamilovaní žárlí a někteří ne? Zdá se, že všechny tyto poznatky ve skutečnosti vznikají jen kvůli obhajobě žárlivosti.

Ale ruku na srdce – nepřáli byste si, aby to s vámi ve chvíli, kdy si partner obdivně prohlíží jinou ženu, nedělalo vůbec nic? Není lepší pokusit se se svou žárlivostí něco udělat dříve, než nám zničí vztah a klidný spánek namísto nekonečného obhajování, že za svou žárlivost nemůžeme?

Kdo je lepší v sexu? Blondýny, tmavovlásky nebo zrzky?

Umíte zamaskovat nevěru?

Pět pilířů manželství

Skutečné příčiny žárlivosti

Skutečnými příčinami žárlivosti bývá nedostatek sebelásky a sebedůvěry. V hloubi svého podvědomí se prostě bojíte, že pro svého partnera nejste dost dobrá a že by na vaše místo mohla přijít nějaká mnohem krásnější/ chytřejší/ štíhlejší kost. Kdykoliv proto začne partner koketovat s jinou, vaše kontrolka ohrožení partnerského vztahu začne blikat jako na poplach – ačkoliv ve skutečnosti v ohrožení vůbec nejste. To, co váš vztah ohrožuje mnohem více, je samotné žárlivé chování. Partner si vás jednak může přestat vážit (zvláště žárlivé scény na veřejnosti mohou změnit jeho pohled na vás) a stejně tak je zde riziko, že vám nakonec skutečně zahne – stejně jste si celou dobu myslela, že je vám nevěrný...

Samozřejmě existuje i spousta jiných důvodů – například vám byl nevěrný ex přítel nebo sama nejste schopná být věrná a nevědomky pak podle sebe soudíte partnera. Ať tak či onak, abyste se žárlivosti zbavila, nejdříve musíte změnit vztah k sobě samé.

Jak se zbavit žárlivosti

Zvyšte si sebevědomí

Přestaňte se podceňovat. Kdybyste nebyla dostatečně krásná a chytrá, partner by se do vás nezamiloval. Kritizuje vaše tvary/ kuchařské umění? Povzneste se nad to a ukažte, že máte i jiné přednosti. Sebevědomí jednoduše posílíte i tím, že budete dělat, co vás baví. Čím více se věnujete svým koníčkům, tím více se v nich zlepšujete a navíc díky tomu, že netrávíte čas neustále jen se svým partnerem, pro něj zůstáváte stále atraktivní a žádaná. Člověk se přeci nejvíce těší na to, co nemůže mít pořád!

Dopřejte si trochu volnosti a nesondujte

Nepodezírejte partnera kdykoliv si vyrazí na pánskou jízdu a místo nešťastného vysedávání u televize si taky vyrazte. Jakmile se zase shledáte, odpusťte si důkladný výslech – když tímto dáte partnerovi najevo, že mu věříte, posílíte tím celý váš vztah. Vztah, který není založený na důvěře, nemá cenu. Věřte sobě i svému partnerovi!

Když flirtujte s jinou

Pokud před vámi partner flirtuje s jinou, nemusí to hned znamenat, že s vámi už po vašem boku nepočítá. Flirtováním si muži prostě jen zvyšují sebevědomí. Dokud vědí, že jsou stále žádaní, jsou také spokojení ve vztahu. Přijde vám jeho flirtování příliš okaté a trapné? Bez výčitek a v klidu si o tom promluvte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 25 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies