Christmas Island - Vánoční ostrov

Je největším atolem Indického oceánu. Jeho symbolem je červený krab. Patří pod správu Austrálie. Byl objeven o Vánocích... Jistě už vás napadlo, o čem je řeč. Nejedná se o nic jiného, než o Vánoční ostrov.

Korálový útes

Obecné informace o Vánočním ostrově

Rozloha:

135 km2

Poloha:

Vánoční ostrov leží v Indickém oceánu asi zhruba 360 kilometrů na jih od Jávy a 1500 kilometrů od Austrálie. Cestujte za městečkem Santa Clause!

Hlavní město:

Settlement, dříve nazýván Flying Fish Cove.

Obyvatelstvo:

Na Vánočním ostrově žije zhruba 2 700 obyvatel. Asi 2/3 lidí tvoří Číňané, 27% Malajci, 9% Evropané a zbytek obyvatelstva jsou Australané.

Úřední jazyk:

I když je úředním jazykem Vánočního ostrova angličtina, tak mnoho zdejších lidí se zde dorozumívá malajsky nebo jedním ze čtyř čínských dialektů.

Měna:

Australský dolar (DA) = 100 centů

 

Historie Vánočního ostrova

 

Vánoční ostrov byl objeven o Vánocích v roce 1634 anglickými námořníky a byl zcela neobydlený. Teprve v roce 1666 se ostrov poprvé objevil na mapě pod jménem Moni.

 

Za druhé světové války byl Vánoční ostrov okupován Japonci a místní lidé přežívali jen z pralesních potravinových zdrojů.

 

 

Od roku 1958 patří Vánoční ostrov pod správu Austrálie a od roku 1984 je součástí Australského severního teritoria.

 

Pár zajímavostí Vánočního ostrova

Symbolem Vánočního ostrova je červený krab, kterého najdete, jak na pláži, silnici, zahradách, tak i doma. Je odhadováno, že na ostrově žije zhruba 100 milionů těchto krabů.

Krab chutná výborně v kombinaci s červeným vínem. Připravte si zdravý oběd z krabího masa, který vám dodá spoustu vitamínů, hlavně jódu.

Vánoční ostrov obklopují krásné korálové útesy (stejně jako Mauritius), které poskytují domov několika milionům ryb.

Opravdu velkou atrakcí Vánočního ostrova je velrybí žralok, který na ostrov připlouvá pravidelně každý rok, a to v období líhnutí krabích jiker.

Chystáte-li se navštívit Vánoční ostrov, pak si určitě nenechte ujít tzv. blowholes, což v překladu znamená burácející díry. Na pobřeží ostrova totiž vyhloubily vlny průchody, jimiž se proráží voda a vytváří přírodní gejzíry.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies