Den matek / Den žen v kalendáři

V Čechách byl po roce 1989 8.březen vytěsněn z kalendářů i z obecného povědomí a nahrazen Dnem matek. Dnes již jsou oba svátky zpět v kalendáři a je na vás, zda svátky vezmete na vědomí.
Bílé růže společně se žlutými květinami

Den žen - jak vznikl?

Historie svátku Dne žen sahá až do února roku 1908, kdy americké ženy uspořádaly první Den žen a demonstrovaly za svá hlasovací, politická a ekonomická práva.
V roce 1910 na Mezinárodní ženské konferenci v Kodani bylo rozhodnuto, že bude určen jeden den, který bude významným datem pro všechny ženy na celém světě. Již o rok později se MDŽ slavil poprvé 19.března v Německu, Rakousku, Švýcarsku i Dánsku.
V roce 1975 byl svátek oficiálně uznán Organizací spojených národů. 8.březen je rovněž každoročně výrazně připomínán v Evropské unii.

Den žen měl a má svůj smysl - ten by mu měl být navrácen stejně jako lidskoprávní význam.

Slavit Den matek?

Svým způsobem byl zneužit i Svátek matek. Ve 20. a 30.letech byl Den matek zneužit německými národními socialisty, kteří v rámci své fašistické ideologie vysoko vyzdvihovali mateřství německých žen.
Den matek je ale ve svém smyslu jiným svátkem — byl vyhlášen státním svátkem v USA v roce 1914, aby alespoň jeden den v roce bylo vysloveno uznání opomíjené práci matek.

Den matek a Den žen v kalendáři

Naši poslanci vrátili MDŽ zpět do hry v předloňském roce. Byla schválena novela zákona o státních svátcích. Zda budou tyto svátky všeobecně uznány a bude jim dán nový rozměr, bude záležet především na mužích.
Den žen připadá na 8. března. Den matek je teprve před námi, připadá na 14. května.

A zda slavit, či neslavit? To už je na každém z vás, zda si myslíte, že si vaše manželka, partnerka či maminka kytičku zaslouží.

Další články

Zakynthos - ostrov vůní

New York pro vášnivé cestovatele

Paříž - město lásky a památek

Amazonka - největší řeka světa

Nový Zéland - země pána prstenů

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies