Deodoranty či antiperspiranty?

Každá z vás chce být nejen krásná a přitažlivá, ale také voňavá. V dnešní době existuje mnoho způsobů, jak toho docílit. Řeč teď ovšem není o parfémech či toaletních vodách, ale o deodorantech a antiperspirantech.
Polička zaplněná krémy a deodoranty

Deodorant a antiperspirant – rozdíl mezi nimi

Snad většina z vás používá buď deodorant nebo antiperspirant, ale ne všichni ví, jaký je mezi nimi rozdíl. Co se stáří týče, je na světě déle deodorant (krémový, tuhý nebo ve spreji). Používá se na odstranění pachu spojeného s tělesným potem. S pocením jsou však spojené některé negativní jevy, a to nejen propocené skvrny na oblečení.


Proto přišel na svět mladší antiperspirant. Jedná se o přípravek, který v souboji s potem nemá až takové účinky jako deodorant, ale aktivně působí jako preventivní činitel. Dá se říct, že díky němu se vlastně nepotíme. Existuje však kombinace obou přípravků – tedy deodorant s antiperspirantem.

Deodorant a antiperspirant – názor odborníků

Pokud jde v případě deodorantů a antiperspirantů o možno ohrožení zdraví, názory odborníků se liší. Někteří uvádějí, že deodoranty způsobují dráždivé reakce v podobě pálení, píchání a svědění v místě aplikace přípravků, u těch, kteří trpí alergií na alkohol nebo kyselinu mléčnou.


Kožní lékaři zase upozorňují, že místa ošetřená deodorantem vůbec nepatří na slunce. V opačném případě může dojít k reakci spojené se vznikem pigmentových skvrn, které vyblednou až za velmi dlouhou dobu.


Tím však vyjádření odborníků nekončí. Vědci z Británie nedávno odhalili možnou vazbu mezi rakovinou prsu a nadměrným používáním určitých typů deodorantů. Za vinu je vše pokládáno konzervační látce parabenu, která proniká kůži přímo do lidského organismu a tam se ukládá.


Stejné riziko onemocnění rakovinou se ale připisuje i antiperspirantům. Lidské tělo se totiž zbavuje všech škodlivých látek tím nejpřirozenějším způsobem, který zná – potem. Jestliže jeho odchodu z těla brání antiperspiranty, tak jedy v těle zůstávají a hromadí se např. v lymfatických uzlinách, kde mohou později opravdu způsobit rakovinu.


V tomto případě jsou více ohroženy ženy, které si pravidelně holí podpaží a poté aplikují nejrůznější přípravky. Ohodnoťte si tedy, jak používání deodorantů, tak antiperspirantů a pečlivě zvažte, který z nich je pro vás více přijatelný.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies