Dětský pokoj v rytmu dítěte

Dětský pokoj patří snad k nejvíce proměňovaným místnostem, který odráží osobnost a věk dítěte. Jiné vybavení pokojíčku bude vyžadovat batole či předškolák a jiné student středoškolák.

Dětský pokoj v modré barvě

Dětský pokoj roste

Dítě v prvních měsících nepotřebuje vlastní pokoj, protože většinu času prospí v dětské postýlce u rodičů. Ale i tak by už rodina měla myslet na dobu, kdy dítě bude růst a potřebovat svůj vlastní hrací kout.

V dětském pokoji se stává dítě průzkumníkem

V batolecím věku se dítě stává vlastním průzkumníkem prostoru. Pravda – nejdřív si prostor „ohmatává” po čtyřech, a o to větší pozornost je třeba věnovat detailům, aby byl pokojíček dostatečně bezpečný.

 

Dětský pokojíček můžeme začít zařizovat hned

I když novorozenec nepotřebuje ještě svůj vlastní prostor, musí už rodina počítat předem s tím, že ho jednou potřebovat bude. Dítě začíná zpravidla spát samostatně až mezi rokem a půl až dvěma. A potom teprve začíná pokoj s dítětem růst.

 

 

Kde situovat dětský pokoj

Místnost dětského pokoje by měla být patřičně velká, světlá a větratelná. Okna by neměly být situovány do příliš hlučného prostředí, aby dítě nebylo při spánku moc rušeno.

 

 

Jak roste vybavení dětského pokoje

Na počátku postačí dětská postýlka, stolek pod přebalovadlo, skříně na oblečení a další nezbytnosti. Později ještě přibude dětský stůl, šatní skříň, regály na hračky. 

 

Vybavení dětského pokoje pro školáka

S rostoucím dítětem se budou měnit také požadavky na pokoj. Nejrazantnější přeměnu pokoje bude třeba udělat pro předškoláka, kdy bude muset přibýt pracovní místo a regály na knížky. Psací stůl a židli je nutné vybírat obezřetně, protože musí splňovat všechny požadavky ergonomie (pro správný vývoj dítěte). Ideální je volit psací stůl s nastavitelnou výškou a kancelářskou židli pro děti.

 

 

Dětský pokoj zahrnuje všechno…

V dětském pokoji se odehrává mnoho činností. Dítě si v něm hraje, učí se, získává nové poznatky o světě, odpočívá, spí. Dětský pokoj by měl být navržen tak, aby podporoval zdravý psychický a duševní vývoj dítěte. Měl by být zařízen nejen bezpečně, s vkusem a fantazií, ale také by měly být jednotlivé zóny pro hraní, spaní či učení pomyslně odděleny. Pokud se v pokoji nachází více dětí, pak se jistě bude bojovat o každý kousek volného místa. V bytech s vyššími stropy můžete volit poschoďové postele nebo zvýšená lůžka s úložným prostorem. Začínají být také aktuální výsuvné postele či sklápěcí stoly apod. Dětský nábytek by měl být navržen tak, aby se dal kdykoliv upravit, přesunout a přestavět.

 

 

Variabilní nábytek v dětském pokoji

Abychom nemuseli neustále pořizovat nové kusy nábytku, je vhodné pořídit dítěti variabilní nábytek, který je možné v případě potřeby kdykoli přestavět, přesunout a upravit. Navíc jednotlivé kusy nábytku spolu ladí…

 

 

Dětský pokoj jako zábava

I když by si mělo dítě chodit hrát především ven, nemělo by se zapomínat ani na pohyb, který dítě může provozovat přímo ve svém království. Obchodní domy překypují různými závěsnými šplhadly, houpačkami, herními prvky atd. Houpadla, sedáky nebo šplhadla rozvíjejí obratnost a přitom splňují přísná pravidla z hlediska bezpečnosti. Navíc svým designem dotvářejí charakter dětského světa.

 

 

V dětském pokoji nezapomeňte na detaily

V dětském pokoji víc než kde jinde je třeba dbát na bezpečnost, a proto je dobré předem předvídat. Raději zabezpečte elektrické zásuvky ochrannými kryty, ostré rohy kulatými plastovými kryty, okna a dveře nebo zásuvky bezpečnostními pojistkami. V případě jednokusových koberců volte protiskluzovou podložku.

 

 

Dětský pokojíček odráží svého majitele

Nábytek a charakter dětského pokoje by měl odrážet také svého majitele. To, jaké má záliby, zda se jedná o dívku či chlapce apod. Nechte také zapojit tvůrčí fantazii dítěte a nezakazujte mu oblíbené plakáty či fotky. Vám možná připadají, že se všichni rapeři stejně odporně šklebí a mají stejnou hromadu tetovaní, ale věřte tomu, že vaše dospívající dítě je zpěvák ekvivalentem menšího boha.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies