Domácí práce a vánoční úklid – zapojte celou rodinu

Také máte pocit, že vám domácí práce přerůstají přes hlavu? Manžel i děti se k úklidovým záležitostem obracejí zády? Změňte to! Zapojte do domácích prací celou rodinu. Poradíme vám jak.
Ruka v žluté gumové rukavici držící hadřík

České ženy – domácí práce všeho druhu

Žena vaří, uklízí, pere, žehlí, zkrátka obstarává všechny domácí práce, stará se o blaho svých dětí i manžela. Zatímco na sebe přebírá veškerou zodpovědnost za chod domácnosti, jedinou starostí partnera je péče o auto nebo počítač. Takový je klasický vzorec české domácnosti.

Jak přinutit muže k domácím pracím

Manželkám českých mužů často péče o domácnost přerůstá přes hlavu a rozdělení úkolů je častým předmětem hádek. Partneři obvykle na váš kyselý výraz reagují oznámením, že muž je především živitel a žena se má starat o domácnost. Je ale nutné, aby se žena kvůli tradičnímu rozdělení rolí pravidelně okrádala o dobrou náladu, energii a často také o zdraví?

Neočekávejte velké výsledky

Prosíte svého muže, aby vám pomohl s domácími pracemi, ale když vidíte, jak s nimi zápasí, raději práci uděláte za něj? Pak si za situaci můžete částečně sama. Buďte trpělivá a nechtějte od manžela stejné výsledky, jakých běžně dosahujete vy. Stejně jako je pro vás španělská vesnice oprava auta, tak jsou pro vašeho muže velkou neznámou domácí práce. Pokud nevyrůstal v rodině, kde synové běžně pomáhali s úklidem či věšením prádla, nebude na takové počiny zvyklý.

Chvalte a motivujte k domácím pracím i vánočnímu úklidu

Nechtějte od něj drobné ženské práce, žádejte o pomoc v případě těžších úkonů jako je např. věšení záclony. Mytí nádobí a obstarávání nákupů může převzít do svých rukou alespoň občas. Za každý splněný úkol jej pochvalte nebo mu připravte malou odměnu. Domácí práce tak nebudou zátěží jen pro vás.

Zapojte do domácích prací i vánočního úklidu děti

Pokud nechcete, aby z vašich dětí vyrostli šmudlové, učte je zvykat si odmalička, že mají doma také své povinnosti. Zpočátku je učte uklízet si své hračky a v uklízení mu pomáhejte. S nástupem na základní školu by už váš potomek měl zvládat úklid nejen v hračkách, ale i v celém svém pokoji. V mladším školním věku mu předejte drobné, ale pravidelné povinnosti, např. vynášení odpadkového koše. Starší dítě už by mělo být schopno zapojit se téměř do jakékoliv domácí práce, místo rozkazů ale raději používejte prosby.

Pravidla domácích prácí dětí

  1. Vykonanou práci pečlivě kontrolujte a za každou dobře vykonanou práci svého potomka pochvalte.
  2. Nevynechávejte dítě z domácích prací jen proto, že je chlapcem.
  3. Nepřetěžujte starší děti jen proto, že práci zvládnou lépe. Čas strávený nad plněním domácích povinností by samozřejmě neměly převažovat nad prostorem pro hry, záliby a školní povinnosti.

Když vám domácí práce přerůstají přes hlavu

Pokud se vám nedaří zapojit do domácích prací své děti ani manžela, existuje další varianta – pořiďte si domácí pomocníky. Spoustu času vám ušetří například myčka na nádobí. Jestliže se i přesto budete cítit jako vymačkaný citrón, nebojte se oslovit paní na úklid.

Vánoční úklid - noční můra hospodyněk

Největší úklidové drama zažíváme o Vánocích. Touha po čistotě a strach z jediného smítka objeveného vánoční návštěvou se však může zvrhnout v paniku. Jen klid! Nejdříve se posaďte, napište si seznam úklidových úkolů a práci spravedlivě rozdělte mezi celou rodinu. Dětem ponechejte úklid pokoje, manžel jistě zvládne vyluxovat. Sobě přidělte úkoly jako je mytí oken, leštění skel a zrcadel. S náročnějšími úkoly jako je čištění koberců nebo čalounění by vám měl pomoci manžel nebo úklidová služba.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies