Endometrióza je ženským problémem

Endometrióza je ženské onemocnění a prvními příznaky mohou být silné menstruační bolesti, které jsou i gynekology často podceňovány. Je dobré dozvědět se o endometrióze více.
Dívka s přivřenýma očima
Bolestivé křeče v podbřišku jsou v průběhu menstruace pro mnoho žen známým trápením. Jistě to znáte i vy a řešíte to klasicky - léky proti bolesti. Přitom silné menstruační bolesti mohou být symptomem chronické nemoci, endometriózy. Podle odhadů postihuje endometrióza až deset procent žen v plodném věku.

Endometrióza - vznik cyst

U endometriózy sliznice dělohy nadměrně bují a může dokonce prorůstat i do jných orgánů v břišní dutině (vejcovody, vaječníky). Cysty pak orgány poškozují a často vedou až k neplodnosti.

Příčiny endometriózy

Při vzniku endometriózy hraje roli výživa (podle vědeckých studií). Zvýšené riziko nemoci hrozí ženám, které mají ve svém jídelníčku hodně masa.

Ženy trpící endometriózou

Pacientky, které trpí endometriózou mívají silné menstruační krvácení. Důvodem je uvolňování z hlubších vrstev děložní sliznice buňky, které odpovídají za tvorbu nové sliznice. Krvácením se přenesou a začnou bujet i na jiných místech.

Léčba endometriózy

  • Estrogeny endometriózu podporují. Přesto proti endometrióze působí podávání jiného hormonu - gestagenu. Je to hormon obsažený v antikoncepčních pilulkách a může onemocnění zmírnit.
  • Druhou možností je chirurgický zákrok. Operace může do určité míry zvýšit plodnost, ale cysty ze sliznice se ve většině případů tvoří dál.

Další zajímavé články

Těhulka nebo baculka?
Ranní nevolnost v těhotenství
Očkování u dětí
Umělé oplodnění
Šestinedělí - puerperium
Děti a jejich první krůčky
Babybox
Mimoděložní těhotenství
Interupce
Kojení a jeho výhody i nevýhody
Bolest při porodu a její utišení
Kojenecké plavání
Symptomy těhotenství
Alkohol v těhotenství
Amniocentéza
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies