Historie velikonočních vajíček

Vajíčka máme neodmyslitelně spojená s Velikonocemi. Tato tradice má své kořeny již v pohanské minulosti. Zajímalo by vás, kde se vzaly další zvyky, spojené s velikonočními vajíčky?

Králíčci v trávě s barevnými vejci

Starověké kořeny velikonočních vajíček

Některé zdroje uvádějí, že už Peršané před 5 000 lety se obdarovávali vejci. Po nich to byli Galové /Keltové/ a Římané. Pro všechny tyto pohanské kultury bylo vejce znakem života, plodnosti a zrození. Tuto tradici přejalo i křesťanství – velikonoční vajíčko se stalo symbolem vzkříšení.

Velikonoce - zdobení vajíček

První barvená vajíčka se objevila v 18. století v Evropě. Často bývala obarvena načerveno, aby tak připomínala prolitou Kristovu krev a zdobená obrázky a nápisy. V době renesance, na královských dvorech, byla slepičí vejce nahrazena zlatými. Ta byla zdobená drahými kameny, ornamenty a malbami slavných umělců. Svůj vrchol zažívají na ruském carském dvoře, kde mezi klenotníky vynikal Peter Carl Fabergé (1846-1920).

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka jsou poměrně novodobou záležitostí. Objevila se na konci 19. století díky pokroku ve výrobě a zpracování čokolády. Čokoládová hmota byla zahřívána na 50°C a nalita do forem z mědi, stříbra nebo železa.

Darování vajec

Není přesně známo, odkud tato tradice pochází. Ví se jen to, že vznikla v raném středověku, kdy církev zakázala konzumaci vajec během půstu. Na jeho konci si lidé navzájem dávali vejce, aby se jich zbavili.

Hledání vajíček

Tato tradice je poměrně nedávná, datuje se do 19. století, kdy se objevila první čokoládová vajíčka. Ta se schovávala v zahradách, kde je hledaly děti.

Další zajímavosti ze světa

Sudoku - oblíbená hra současnosti

Cviky pro dobrou paměť

Mladistvý look - toužíte omládnout?

Kalendář a jeho historie

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies