Jak naučit děti respektovat své rodiče

Vybudovat si respekt u svého dítěte, by mělo být prioritou každého rodiče. Respekt, důvěru a uznání si získáte u svého dítěte velmi těžce, ale lehce je ztratíte. Víte, jak na to?

Chlapec s kloboukem s odznaky na hlavě

Klidný domov je základem výchovy

Dítě nijak nepřinutíte respektovat své rodiče. Můžete mu k tomu pouze dopomoct svým chováním. Domov je pro dítě důležitou součástí v životě. Doma tráví většinu svého času, proto by se v něm vždy mělo cítit dobře a hlavně v bezpečí.

 

Děti někde musí najít útočiště, když je něco trápí. Klidný domov přímo souvisí i se vztahy v rodině. Ty jsou pro vývoj dítěte tím nejdůležitějším prvkem. Pokud se musí denně dívat na hádky svých rodičů, příjemně se cítit nemůže. Navíc si rodiče těmito hádkami podrývají autoritu.

Rodiče a děti - přílišná péče také škodí

Nejhorší je, když se ze všeho nejvíc snažíte být dobrý rodič. Všechno musí být dokonalé, dítě neustále kontrolujete a peskujete, aby danou věc udělalo správně. I když v dobré víře, že tyto zkušenosti budou dítěti pro život cenné, neuvědomují si rodiče nespokojenost dítěte.

 

Ta může přejít až v nenávist, někteří rodiče se od svých potomků mohou dočkat i různých naschválů. Dítěti buďte kamarádi, mluvte s ním otevřeně a upřímně. Ono pozná, že mu něco tajíte. Vypěstujte si vztah naprosto přirozeně a bez vytáček.

Nechte v dítěti rozvíjet osobnost

Dítěti dejte prostor k projevování svých názorů. Můžete se podílet na utváření jeho žebříčku hodnot. Proto ho vhodně nasměrujte, abyste na onom žebříčku zaujímali první místa. Respekt, důvěru a uznání si získáte velmi těžce, ale lehce je ztratíte.

 

Chovejte se tedy tak, abyste se za své činy nemuseli před dítětem stydět, chovejte se spontánně, dejte prostor uvolněnému humoru a dejte průchod čistým emocím.

Více z rubriky Rodiče a děti

Děti versus jesličky – školka a škola

Muži na mateřské dovolené

Začlenění dítěte do kolektivu

Strava pro děti do tří let

Dítě – kdy na nočník?

Dudlíky – pro a proti

Dětství –vývoj dítěte

Kojení a proč kojit

Kojenecké plavání

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies