Jak podpořit tvorbu mateřského mléka?

Trápí vás nedostatek mateřského mléka? Zkuste jeho tvorbu podpořit konzumací vhodných potravin, bylinek a nebo homeopatik.

Miminko pijící z lahve

Důležitý je pravidelný odpočinek a kvalitní strava

Je prokázáno, že největším nepřítelem kojících žen je stres. Snažte se proto o pravidelný režim - a to nejen u vašeho dítěte, ale také samy u sebe. Důležitý je dostatek spánku, pobytu na čerstvém vzduchu, kvalitní strava (ovoce, zelenina, obiloviny) a dostatečný pitný režim (vhodná je kvalitní pramenitá voda, ovocné čaje z čerstvého nebo sušeného ovoce, minerálka, bylinkové čaje nebo čaj na podporu tvorby mléka).

Nezapomeňte na pohyb

Jakýkoliv pohyb může pomoci nejen zpevnit postavu po porodu, ale také podpořit tvorbu mateřského mléka. Lehké cvičení doporučují maminkám již sestry v porodnicích. V prvních šesti týdnech po porodu by se ale ženy neměly nijak přepínat. Vhodné je mírné posilování, aerobik (tento sport je vhodný až po 8 a více týdnech od porodu), jízda na kole nebo také plavání.

Mléčné nápoje

Tvorbu mateřského mléka můžete podpořit také pravidelnou konzumací mléka a mléčných výrobků (například tvarohu). Často se doporučují i speciální mléčné nápoje pro maminky.

Bylinky podporující tvorbu mateřského mléka

Tvorby mateřského mléka lze docílit i pomocí různých odvarů z bylinek - např. z anýzu vonného, fenyklu obecného, semena kopru, majoránky, meduňky lékařské, jestřabinky lékařské a nebo kontryhelu žlutozeleného. Vyzkoušet můžete také směs bylinek, obsahující plod fenyklu, anýz, kopr, aronii, kmín, nať jestřabiny, mateřídoušku, kopřivu a květ heřmánku.

Pomoci mohou i homeopatika

Další možností, jak podpořit tvorbu mateřského mléka, je užíváním některého z  následujících homeopatik:

  • Ricinus communis 5 CH - 5 granulí ráno a večer
  • Agnus castus 5 CH - 5 granulí ráno a večer
  • Urtica urens 5 nebo 9 CH - 5 granulí - ráno, v poledne, večer

Laktační krize a její příčiny

Kravské mléko vhodnou náhražkou toho mateřského?

Mléčná alergie u miminek

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies