Laktační krize a její příčiny

S laktační krizí se během kojení setká téměř každá maminka. Lze laktační krizi předejít? Je či není při laktační krizi ohroženo dítě? Co dělat v případě, že u Vás tato krize právě nastala? Odpovědi na tyto otázky naleznete v dnešním článku.

Žena líbající své dítě na tvář

Všeobecně o laktační krizi

Laktační krize (někdy také označována jako „růstový spurt") je jev, se kterým se setká během kojení podstatná část matek. Zjednodušeně se dá laktační krize charakterizovat jako přechodný pokles tvorby mléka. Dítě mívá v tomto období zvýšenou potřebu mléka, může mít častěji hlad, vyžaduje častější kojení (někdy třeba po hodině) a matka má pocit, že jí vyprodukované mléko dítěti zkrátka nestačí.

Prvorodičky obyčejně s ustálením své laktace bojují delší dobu (řadu týdnů, až měsíců) a velmi často jim v tomto období mléko přebývá. Přebytek je sice nepříjemný pro maminku, dítěti ovšem obyčejně nevadí. Zajímavé je, že i žena, která trpí přebytkem mléka, může pocítit laktační krizi.

Kdy se laktační krize projevuje nejčastěji?

  • mezi 3. až 6. týdnem věku dítěte
  • mezi 6. až 8. týdnem věku dítěte
  • mezi 3. až 6. měsícem věku dítěte

Měkká prsa neznamenají nedostatek mléka

Spousta kojících matek si také myslí, že začnou-li jim měknout prsa, znamená to, že ztrácí mléko. Velmi často začínají panikařit zejména prvorodičky. Tak tomu ovšem není. Tvrdá, plná a často i bolestivá prsa jsou většinou pouze v prvních měsících kojení. Zejména v době stabilizace (v období obvykle 2 měsíce po porodu), začnou prsa měknout - a to před kojením i po něm. Není se tedy čeho obávat. Množství mléka se snížilo na takovou míru, kterou dítě přesně vyžaduje.

Další příčiny laktační krize

Přechodné poklesy tvorby mléka mohou být způsobeny také hormonálními výkyvy, při nichž může klesat hladina prolaktinu - hormonu, který je zodpovědný za úspěšné kojení. Snížená hladina tohoto hormonu se obvykle dostavuje v období menstruace. Podobně se tak může stát i při ovulaci.

Úbytek mléka nenahrazujte hned umělým

Pokud Vás právě zastihla laktační krize, zachovejte klid a nesahejte hned po láhvi s umělým mlékem! Dopřejte si psychickou pohodu a snažte se dítě k prsům co nejvíce přikládat (nebo přikládat podle jeho potřeb). Rozhodně také nešiďte noční kojení, protože právě to má velký vliv na produkci mléka. Nechcete-li dítě v noci budit, můžete mléko v určitých časových intervalech odsávat.

Kravské mléko vhodnou náhražkou toho mateřského?

Mléčná alergie u miminek

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 14 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies